Vágólapra másolva!
74 méter 35 centiméter. Vasárnap óta ennyi a férfi diszkoszvetés világrekordja, amelyet a litván Mykolas Alekna ért el. Az egész sportvilág hüledezik, mert egy olyan csúcs dőlt le, amelyet szinte mindenki megdönthetetlennek hitt. Egy nap telt csak el a döbbenetes eredmény óta, de máris akadnak olyanok, akik szerint ezt a rekordot nem szabad hitelesíteni.

Doppinggyárak rekordjai

1986 nyara óta 74 méter 8 centiméter volt a férfi diszkoszvetés hivatalos világrekordja. 38 éve az akkor az NDK színeiben versenyző Jürgen Schult dobta ezt az csúcsot. Ez a világrekord (meg még néhány) 

azóta is a támadások kereszttüzében állt,

hiszen mindenki tudta, hogy az egykori NDK (és Szovejtunió és Csehszlovákia) államilag ellenőrzött doppinggyárai termelték ki azokat a világrekordokat, amelyek a nyolcvanas években születtek. (A szovjet kalapácsvető Jurij Szedih világcsúcsa a mai napig is él, megdönthetetlen, az 1986-os stuttgarti Európa-bajnokságon 86 méter 74 centit dobott.)

Megdőlt a megdönthetetlennek hitt világcsúcs
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Egy sosem hallott amerikai falu

Jürgen Schult diszkoszvető világrekordja is ebbe a halmazba tartozott. Ám vasárnap este jött a litván Mykolas Alekna, aki 74 méter 35 centire hajította a szert egy sosem hallott amerikai faluban, az Oklahoma állambeli Ramonában. Pontosabban mellette, a Millican Field nevű pályán.

Ramonát erős túlzás lenne városnak nevezni, mivel összesen 524 ember él ott. Már az is nagyon érdekes kérdés, hogyan került ide ez a verseny, ahol megszületett a világrekord? Ramona a 20. század első évtizedeiben virágzó település volt, mert a föld alatt olajat találtak. Később az olajkutak kiszáradtak és a kisvárosból szinte mindenki elköltözött. 

Ramona egyike lett az Egyesült Államok csendes, poros, Isten háta mögötti településeinek.

Az alábbi videón is jól lehet hallani, milyen körülmények között született meg az új világrekord. Erős szélben. Itt ugyanis nincsenek hegyek, csak a végeláthatatlan amerikai préri, ahol szabadon és mindenen átfúj a szél. Tévéközvetítés viszont nem volt, így azt sem lehetett látni, hogy hol esik le a diszkosz, ahogy azt sem, hogy a versenybírók mit és hogyan mértek le. 

Két évvel ezelőtt valami megváltozott. A falutól nem messze egy diszkoszvető pálya épült fel. Ez a pálya aztán a diszkoszvetők paradicsoma lett. Hogy miért? Mert az állandóan fújó szél segít abban, hogy a dobások minél nagyobbak legyenek. Amíg egyes ügyességi és futószámoknál mérik a szelet, s meghúznak egy értékhatárt, addig ez a diszkoszvetésben nincs így.

Tehát fújhat akármilyen erős szél, a dobások eredményét mindenképpen hitelesítik. Amúgy Jürgen Schult korábbi rekordja is szeles körülmények között született. És Aleknáé is vasárnap, Oklahomában.

Két óriási eredmény, rengeteg olimpiai szint

Ramonában szombaton is született egy nagy eredmény. A női diszkoszvetésben a kubai Yamine Perez 73.09-et dobott, ami 1989 óta a legjobb eredmény volt. (A női diszkoszvetés világrekordja 76 méter 80 centi, ezt egy szintén NDK sportolónő, Gabriele Reinsch dobta, 1988.július 9-án Neubrandenburgban.)

Itt született meg a döbbenetes világrekord:

Alekna a 2023-as budapesti vilábajnokságon a harmadik helyen végzett. Budapesten a világbajnoki címet a svéd Daniel Stahl győzött 71 méter 46 centivel. Alekna 68,85-el a lett harmadik. A svéd világbajnoknak izlandi edzője volt, Vesteinn Hafsteinsson. Ő szólalt meg most Alekna döbbenetes világcsúcsa kapcsán.

Úgy vélem, hogy az atlétika saját magát lövi lábon azzal, hogy olyan versenyeket rendez, mint amilyen a Ramonában rendezett volt. A viharos szélben elképesztő eredmények születnek, aztán jönnek a világversenyek, ahol az eredmények meg sem közelítik ezeket. 

Hafsteinsson szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem fogadhatja el a bizonytalan körülmények között elért diszkoszvetés eredményeit, így Alekna világrekordját sem.

Mykolas Alekna az új világcsúcstartó
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Mi, világbajnok tanítványommal soha nem kerestünk olyan versenyeket, amelyeken extrém körülmények vannak. Semmi értelme ezeknek. A párizsi olimpián senki sem fog 74 métert dobni. 

Az olimpiai szint ebben a számban 67 méter 20 centi volt. Milyen érdekes, hogy ezen az oklahomai versenyen nyolcan is megdobták ezt a szintet. Olyanok is, akiknek ez korábban nem sikerült."

A Ramona határában megrendezett verseny körülményeit nem lehet semmi mással összevetni.

Az izlandi edző szerint ezért a svéd világbajnok, Daniel Stahl budapesti eredménye szakmailag sokkal értékesebb, mint az egykori olajmezőn elért dobás Oklahomában. 

Az eseményről nem volt tévéközvetítés sem, nem véletlen, hogy a dobást magát nem is lehetett látni videón, csak a gyakorlatnak az elejét. Mi is csak ezt tudjuk megmutatni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ne hitelesítené az új világrekordot.