A Fradié a világ legjobb új stadionja

ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS megnyitó sportlétesítmény stadion Budapest, 2014. augusztus 10.
A Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna a megnyitóján, Budapesten 2014. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2014. augusztus 10. A Ferencvárosi Torna Club (FTC) új stadionja, a Groupama Aréna a megnyitóján, Budapesten 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Rangos nemzetközi díjat nyert a Ferencváros labdarúgócsapatának otthona, a Groupama Aréna. A tavaly nyáron átadott létesítmény az újonnan épült stadionok kategóriájában lett első a The Stadium Business Awardson.

A The Stadium Business Awards az egyetlen olyan megmérettetés, amely teljes spektrumában lefedi a globális stadion szakágazatot.

Több száz nevező közül független szakértői zsűri szűkítette le a legesélyesebbeket

és általuk kerültek kiválasztásra a 16 különböző kategória versenyzői.

A kategóriák sokszínűségét jellemzi, hogy a helyszínek és stadionok mellett különböző programokat, vezetőket és egyéb, a szurkolói élményhez köthető díjakat is átadtak. A díjátadó ünnepséget szerda este tartották a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona legendás stadionjában, a Camp Nou-ban.

Nagyon rangos díjat nyert el a Fradi stadionja Fotó: Bielik István - Origo

A díj valóban rangos, hiszen a zsűriben olyan nevek ültek, mint Roger Maslin, a Wembley létesítményigazgatója, vagy Al Guido, a San Francisco 49ers NFL-csapatának üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

A szakoldal szerint az újonnan épült stadionok kategóriában

24 létesítmény versenyzett egymással,

végül a szűkített listára a San Franciscó-i Levi's Stadium, a szingapúri Singapore Sports Hub, a moszkvai Otkrityije Arena, a brazíliai Allianz Parque, valamint a bilbaói San Mamés került fel a Groupama Aréna mellett.

Több, mint stadion

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI érdeklődésére elmondta, ez az elismerés jól mutatja, hogy az építkezés előtt megérte alaposan tanulmányozni, áttekinteni a nemzetközi példákat, ugyanis a Groupama Aréna ezáltal "több, mint stadion" lett.

Nem csak focimeccsekre alkalmas Forrás: MTI/Marjai János

Megjegyezte, az elmúlt évben számos konferenciát és egyéb, nem sporttal kapcsolatos eseményt rendeztek már a létesítményben, amely annak önfenntarthatóságát biztosítja. Hozzátette, a stadion Budapest építészeti karakterét is bővíti, ráadásul az új Puskás Stadion elkészüléséig a magyar válogatott is itt játssza mérkőzéseit.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója elmondta, hatalmas büszkeség a klubnak, hogy az otthonuk - amelyben az elmúlt egy évben kiváló eredményeket értek el

- ilyen rangos elismerésben részesült, megelőzve amerikai és brazil stadionokat. Hangsúlyozta, miután a létesítményt magyar tervek alapján magyar kivitelezők készítették, így az egész országnak elismerés ez a díj.

Az ünnepélyes megnyitón a Chelsea volt az ellenfél Forrás: MTI/Beliczay László

Scheer Sándor, a kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a díj kiváló visszajelzés arról, hogy jó koncepciót választottak, amelyet jó minőségben készítettek el. Jelezte, rendkívül komoly szakemberek véleménye tükröződik a díjban, amely elismerés a magyar szakembereknek is. Külön kiemelte, hogy a zsűrinél - a helyszíni háttérbeszélgetések alapján - sokat számított, hogy pénzügyileg a leghatékonyabb volt a Groupama Aréna, amelynek költségvetése még csak meg sem közelíti amerikai vagy orosz stadionokét.