Vágólapra másolva!
A világ egyik legelismertebb, labdarúgással foglalkozó szakoldala, a FourFourTwo egy videóban elemezte Szoboszlai Dominik szerepét az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Liverpool együttesében.

„Szoboszlai Dominik a Liverpoolban bámulatos, és aki nem veszi észre, hogy azonnali és rendkívül fontos hatással volt a csapat játékára, az nem figyelt eléggé. 

Szoboszlai a Liverpool legfontosabb játékosa!”

 – ezzel nyitotta a videóelemzését Adam Cleary, a FourFourTwo szakírója. Az elemzést még október végén tette közzé a portál, most azonban ismét felelevenítették mindezt az angol sajtóban is –  vette észre a Mandiner. Cleary emlékeztetett, hogy Szoboszlai a korábbi együtteseiben (Salzburg, Leipzig), 4-3-3-mas felállásban jobb- és balszélsőként is szerepelt, ám Klopp leginkább a 8-as, azaz a középső középpályás pozícióján szerepelteti.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik (középen) a Liverpool kulcsembere
Fotó: AFP/Paul Ellis 

„Ez érthető, hiszen 

[Szoboszlai] rendkívüli játékintelligenciával rendelkezik, nagyon atletikus, hihetetlen keményen dolgozik és megvan benne az intenzitás, ami a Liverpool középpályás-játékához kell, szóval tökéletesen passzol ide. 

De mégsem ez a fő oka, hogy itt szerepel! – elemzett a szakíró, aki hozzátette, az alapból szélsőként futballozó Mohamed Szalah játékstílusát is meg tudta változtatni Jürgen Klopp vezetőedző Szoboszlai miatt. – Épp ezért volt számára tökéletes választás Szoboszlai, aki támadás közben nem középre fut fel, hanem kimegy a szélre, ezzel gyakorlatilag helyet cserélve a szélsővel [Szalahhal], így Klopp csapata is képes ebben a rendszerben játszani."

Szoboszlai labdaszerzéseit is kiemelte a szakíró

A magyar válogatott jelenleg – várhatóan február legvégéig – sérüléssel bajlódó csapatkapitánya részéről elsősorban a labdaszerzéseket emelte ki Adam Cleary, ami azért is fontos a Liverpool számára, mert így ismét tudja alkalmazni a csapat a korábbi játékstílusát. Ahhoz, hogy ez a játék működjön, olyan szűrő középpályások kellenek, akik megakadályozzák, hogy az ellenfél kitörjön a szorításból és kihozza a labdát. Ezt a szerepet korábban a Jordan Henderson, Fabinho, Wijnaldum trió töltötte be, Cleary szerint a pálya szinte minden részén labdát szerző 

Szoboszlai azonban magasabb szinten végzi ezt a tevékenységet".

Szoboszlai labdaszerzései jellemzően nem szerelésben, hanem blokkolásban mutatkoznak meg, e téren kizárólag védekező középpályások – azaz olyan játékosok, akiknek kifejezetten ez a feladata –  teljesítenek jobban. Az újságíró emlékeztetett arra is, hogy milyen hihetetlenül fontos a magyar klasszis passzjátéka, hiszen meccsenként átlagosan 5 gólhelyzetet teremtő átadása van, ami a legjobb a Liverpool játékosai közül.

Kapcsolódó cikkek