Vágólapra másolva!
A címvédő svájci Roger Federer nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét, amelyben 2 óra 20 perc alatt, három játszmában diadalmaskodott a chilei Fernando Gonzalez felett 15 ezer néző előtt, a Rod Laver Arénában.

Federer - szokásához híven - kiválóan kezdett, de ellenfele remekül állta a sarat. A svájci klasszis magabiztosan, Gonzalez kissé nehezebben nyerte adogatójátékait és 4:4-ig fej fej mellett haladt a két teniszező. Ekkor váratlanul - Federer háromszor is hibázott - bréklabdához jutott a párosban olimpiai bajnok dél-amerikai, aki kíméletlenül ki is használta a lehetőséget (5:4) és az első játszmáért adogathatott. Pillanatok alatt két szettlabdához jutott, de Federer bámulatos ütésekkel mindkettőt hárította, majd rövid úton szertefoszlatta ellenfele hiú ábrándjait és visszavette azt, amit elveszített. Ezután simán hozta a saját szerváját és ismét ő vezetett. A svájci négy játszmalabdához jutott, de a dél-amerikai hősiesen hárította valamennyit és következhetett a rövidítés, amelyet pazar tenisszel nyert meg a világelső, és 1 óra 3 perc alatt bezsebelte az első szettet.

A folytatásban (33 perc) három-három játékon át mindketten viszonylag simán hozták a szervájukat, ám a hetedik gémben megremegett Gonzalez keze, és ez végzetes volt számára (4:3). Újabb félóra elteltével ugyanis a címvédő már a második játszmáért adogathatott. Pillanatok alatt három szettlabdához jutott, amelyek közül már az elsőt - egy foghatatlan szervával - megnyert és ezzel már csupán egy szett választotta el tizedik GS-diadalától.

A harmadik, egyben utolsó felvonás hetedik - a teniszbabona szerint legfontosabb - játékában ínyenceknek való csata után három bréklabdához jutott a torna első kiemeltje és a harmadikat sikerült is értékesítenie (4:3). Megpecsételődni látszott a kissé hitét vesztett chilei teniszező sorsa. Nem is kellett sokáig várni: még három játék és ezzel a Federer-expressz újra a célba ért.

Roger Federer, aki szettveszteség nélkül (!) nyerte meg a tornát, ezzel a sikerrel már tizedik Grand Slam-diadalát ünnepelhette (Wimbledon: 2003, 2004, 2005, 2006, Australian Open: 2004, 2006, 2007, US Open: 2004, 2005, 2006). A profi éra történetében Federer mindössze a negyedik olyan férfi teniszező, aki játszmavesztés nélkül tudott GS-tornát nyerni.

"Ez csodálatos: nagyszerű érzés, hogy újra az enyém a trófea. Kemény menetelés volt. Fernando, jó utat hazafelé. Azt kívánom, hogy sikeres légy az idei versenyeken" - mondta Federer, majd az egyik páholyban ülő Ken Rosewallhoz, a legendás ausztrál teniszezőhöz intézte következő szavait: "Nagyon büszke vagyok, hogy Ken Rosewall után nekem sikerült itt először játszmaveszteség nélkül bajnokságot nyerni. Kérem, álljunk fel".

Fernando Gonzalez meghajolt a nagyobb tudás előtt: "Egészen különleges viadal volt számomra ez a torna és szomorú szívvel, de csak gratulálni tudok Federernek: fantasztikus teniszt mutatott be. És nemcsak ma, az egész tornán, egész életében. Remélem jövőre, ugyanitt, ugyanezen a napon újra találkozunk."

férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.) - Fernando Gonzalez (chilei, 10.) 7:6 (7-2), 6:4, 6:4

vegyes páros, döntő:
Daniel Nestor, Jelena Lihovceva (kanadai, orosz) - Max Mirnyij, Viktoria Azarenka (fehérorosz) 6:4, 6:4