Vágólapra másolva!
Pete Sampras, az amerikaiak legendás teniszjátékosa, aki 2002-es visszavonulása óta először ragadott ütőt versenyen, sikeresen tért vissza: a 14 egyéni Grand Slam-diadalával csúcstartó klasszis megnyerte a Bajnokok Kupája elnevezésű bostoni szeniortornát, miután a fináléban három meccslabdát hárítva, legyőzte honfitársát, Todd Martint.

A 36 esztendős Sampras a győzelme után vette át a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életmű-díját (Jean Borotra-díj), melyet Kamuti Jenő elnök megbízásából Sumil Sabharval, a testület kincstárnoka adott át neki.

A 36 esztendős amerikai sztár eredetileg decemberben, a budapesti gálán vette volna át az elismerést, de akkor nem tudott eljönni a magyar fővárosba. Sampras a díj mellé megkapta Székely Éva "Sírni csak a győztesnek szabad" című életrajzi ihletésű könyvének angol nyelvű kiadását. Az olimpiai bajnok úszót szintén a decemberi ünnepségen tüntették ki Életmű-díjjal.

Sampras számos rekordot tart: 286 héten át vezette a világranglistát, ebből 102 héten át - 1996 áprilisa és 1998 márciusa között - megszakítás nélkül. Összesen 64 tornát nyert egyesben, 14-szer - hétszer Wimbledonban, ötször a US Openen és kétszer az Australian Openen - Grand Slam-viadalon diadalmaskodott. Összesített mérlege: 762 győzelem, 222 vereség, ezzel 43 millió dollárt keresett.

Bár hivatalosan csak egy évvel később vonult vissza, pályafutását a 2002-es amerikai bajnokságon zárta le: a döntőben honfitársa, Andre Agassi ellen nyert.

Sampras legközelebb május 17-én lép pályára a Bajnokok Kupája athéni versenyén.