Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva legyőzte a hetedik helyen kiemelt orosz Nagyja Petrovát, s ezzel bejutott a legjobb 16 közé az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A világranglistán 31. magyar játékos 1 óra 20 perces csatában, 6:4, 6:4-re nyert a harmadik fordulóban.

A Vasas 18 éves tehetsége az első szettben 1:1-nél vette el először a rangsor nyolcadik helyén álló klasszis adogatását, majd 5:2-re is vezetett, ám a csípőjét fájlaló Petrova ezután két játékot is hozott. Szávay végül "kiszerválta" az első szettet, amely mindössze 34 perc alatt lett az övé.

A folytatásban 4:4-ig fej fej mellett haladt a két játékos, ám ekkor ismét az összesen hét ászt bevágó magyar vette el riválisa adogatását, majd négy bréklabdát hárítva hozta saját szervagémjét, és nyert.

"Nagyon sokat dolgoztam ezért a sikerért, és most mégis szinte hihetetlen! A legtitkosabb vágyaim válnak valóra az utóbbi öt hónapban!" - nyilatkozott honlapján Szávay. "A játék jól ment és egyelőre a hátam sem rendetlenkedik. Én csak játszottam, amit tudok, Petrova sokat hibázott, én viszont az edzőm szerint a fontos pontoknál mindig bátran játszottam, így rendre megnyertem azokat. Az egyetlen igazán zavaró körülmény az volt, hogy nagyon izgultam, voltak pillanatok, amikor egy kicsit megremegett az ütő a kezemben. Szerencsére az égiek ma is mellettem voltak, így legyőztem a világranglista nyolcadik helyezettjét!"

Szávay a nyolcaddöntőben a világranglista 50. helyén álló ukrán Julija Vakulenkóval találkozik.

Óriási meglepetésre kiesett a címvédő Marija Sarapova. A 2. helyen kiemelt orosz sztárt a 18 éves lengyel Agnieszka Radwanska búcsúztatta három szettben, s ezzel életében először jutott be a US Open nyolcaddöntőjébe. A világranglista második helyén álló Sarapova egyetlen Grand Slam-tornán sem fejezte be szereplését ilyen hamar a 2004-es New York-i viadal óta, amikor ugyancsak a harmadik körben veszített.

"Tudtam, hogy Marija utálja, ha a szervája közben mozog az ellenfél. Én ezt tettem, és csakugyan sok második adogatását elrontotta" - árulta el a 30. helyen kiemelt lengyel tini.

Eredmények, nők, 3. forduló (a 16 közé jutásért):
Radwanska (lengyel, 30.) - Sarapova (orosz, 2.) 6:4, 1:6, 6:2
SZÁVAY ÁGNES - Petrova (orosz, 7.) 6:4, 6:4
Vakulenko (ukrán) - Kirilenko (orosz) 6:2, 6:4
Csakvetadze (orosz, 6.) - Mirza (indiai, 26.) 6:2, 6:3

férfiak:
Haas (német, 10.) - Grosjean (francia) 6:2, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3
Davigyenko (orosz, 4.) - Almagro (spanyol, 28.) 7:5, 6:0, 7:5
Roddick (amerikai, 5.) - Th. Johansson (svéd) 6:3, 6:2, 6:0