Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes tovább szárnyal az év utolsó Grand Slam-tornáján, az amerikai nyílt teniszbajnokságon: legyőzte az ukrán Julija Vakulenkót, s ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva bejutott a legjobb nyolc közé egyesben. A magyar játékos 1 óra 44 perc alatt, két játszmában nyert a nyolcaddöntőben. Következő ellenfele a 2004-ben bajnok, az idei US Openen negyedik helyen kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova lesz.

Női egyes, nyolcaddöntő:
Szávay Ágnes - Julija Vakulenko (ukrán) 6:4, 7:6 (7-1)
Flushing Meadows, Louis Armstrong-stadion

A 18 éves soltvadkerti tehetség szempontjából rosszul kezdődött a meccs, hiszen riválisa rögtön elvette az adogatását, hozta a sajátját, így 2:0-ra elhúzott. Ekkor azonban a világranglistán 31. Szávay pillanatai következtek, kiegyenlített, majd egy remek szervajátékkal már nála volt az előny.

A következő két gém az adogató sikerét hozta, de 4:3-nál a magyar teniszező brékelt, így már a szettért szerválhatott. A világranglistán 50. Vakulenko nem adta könnyen magát, elvette Szávay adogatását, saját játékában pedig az egyenlítés volt számára tét. Tervei azonban meghiúsultak, ugyanis a magyar játékos ismét remekül fogadott, a játszma során immár harmadszor elnyerte 24 esztendős riválisa adogatását, s 43 perc alatt besöpörte a nyitószettet.

A második felvonást ismét Szávay kezdhette, 3:3-ig fej fej mellett haladtak. A hetedik játékban Vakulenko brékelt, ezzel úgy tűnt, lépéselőnybe került, ellenfele azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és azonnal visszavette az adogatást. Az ukrán ekkor ismét elnyerte Szávay szerváját, aki azonban nagy csatában visszabrékelt - mindkét oldalon jellemzőek voltak a ki nem kényszerített hibák -, így 5:5-tel indultak a játszma hajrájának.

A következő, rendkívül fontos játékot hozta Szávay, Vakulenko azonban kiegyenlített, így jöhetett a rövidítés. A magyar klasszis keze nem remegett meg, sőt villámgyorsan 6-1-re elhúzott, ezzel öt meccslabdához jutott, s egy óriási szervával már első lehetőségét kihasználta. Szávay az egyes és a páros küzdelmeket is tekintve még nem vesztett szettet a torna során.

Forrás: MTI

Következő ellenfele - az elődöntőbe jutásért - a negyedik helyen kiemelt Szvetlana Kuznyecova lesz. Nyolc napja éppen ők játszották a New Haven-i torna fináléját, az első szettet megnyerte a magyar játékos, később viszont hátsérülése miatt fel kellett adnia a meccset.