Vágólapra másolva!
Övé a világ legerősebb szervája, mentette már kollégája életét, ünnepelték fair magatartásáért, 21 évesen vezette a világranglistát és tart egy különös Grand Slam-rekordot egyéniben. A dubaji tornán Nadalon és Djokovicon átgázolva diadalmaskodó Andy Roddick újra a legnagyobb sikerekre tör.

Roddick Nebraskában született, Jerry és Blanche Roddick harmadik fiaként. Apja üzletember, édesanyja tanárnő volt, de ma már a gyermekszegénység ellen küzdő Andy Roddick alapítvány ügyeit intézi. Roddick 11 éves koráig Texasban élt, majd Floridában elvégezte a középiskolát, aztán visszaköltözött, s azóta is Austinban lakik.

Profi karrierjét 2000-ben kezdte, a rá következő év végén pedig már a legfiatalabb versenyző volt a világranglista első húsz helyezettjéből. Szintén 2001-ben elvett egy szettet Wimbledonban a későbbi győztes Goran Ivanisevictől.

Az igazi áttörés azonban csak két évvel később jött: a marokkói Junesz El-Ajnauit ötórás csatában győzte le, a meccs utolsó játszmája az Open-korszak leghosszabbja lett: 2 óra 23 percen át tartott, s Roddick 21-19-es sikerével zárult. (Azóta is csak párosban játszottak hosszabbat, 2007-ben, Wimbledonban a Marcelo Melo, Andre Sa - Paul Hanley, Kevin Ullyett meccs ötödik játszmája 3 óra 5 perces volt.)

A francia nyílt bajnokságon ugyan teljesített jól, ám Wimbledonban csak a későbbi győztes Roger Federer állította meg az elődöntőben, majd az év utolsó nagy versenyén New Yorkban megszerezte első - s mindmáig egyetlen - GS-győzelmét. Két szett hátrányból, meccslabdát hárítva verte meg az elődöntőben David Nalbandiant, majd a fináléban három játszmában elintézte Juan Carlos Ferrerót, s így világelső lett 21 évesen, 1973-tól számítva a legfiatalabb amerikaiként.