Vágólapra másolva!
Az egyetemes sporttörténelem egyik klasszikus párharca ér véget a Papp László Arénában október 9-12. között sorra kerülő Tennis Classics elnevezésű tornán. A Wimbledonban ötször, a Roland Garroson pedig hatszor győztes Björn Borg Budapesten búcsúzik a versenyszerű játéktól, de nálunk még egyszer összecsap régi riválisával, a hét GS-tornán diadalmaskodó John McEnroe-val.

A BlackRock Tour of Champions immár tizenöt éves múltra tekint vissza, minden esztendőben tizenkét állomásból áll, és a sportág legalább egy éve visszavonult legnagyobb alakjait felvonultatva bejárja az egész világot. A Hivatásos Teniszjátékosok Szövetsége (ATP) égisze alá tartozó versenysorozat állomásain a részvétel szigorú feltételekhez kötött. Csak olyan játékosok léphetnek pályára, akik valaha vezették a világranglistát vagy egyesben Grand Slam-tornát nyertek, esetleg Davis-kupa-győztes csapat aktív tagjai voltak. Főszervezőként Taróczy Balázs az idei sorozat tizenkettedik tornáját hozta Budapestre, a Papp László Arénában október 9-12. között sorra kerülő viadal után már csak a novemberi frankfurti döntő lesz hátra.

"A sorozat elődjében annak idején magam is játszottam, és már akkor megfordult a fejemben, hogy milyen jó lenne egy ilyen rendezvényt Budapesten tető alá hozni, ami most végre megvalósulhat. A körforgásban nagyjából negyven játékos szerepel, és örömmel mondhatom, hogy azt a nyolc korábbi nagy egyéniséget, akit kinéztem, mind sikerült hozzánk csábítani. Az egyik csoportba a wimbledoni bajnoki címmel is rendelkezők kerültek: Björn Borg, John McEnroe, Goran Ivanisevic és Pat Cash; a másikba a Roland Garroson győztesek: Sergi Bruguera, Guillermo Vilas és Thomas Muster, valamint a Párizsban döntős Henri Leconte. Január óta zajlik a szervezőmunka, sikerült helyszínt és időpontot találnunk, összejött a mezőny" - közölte a Tennis Classics csütörtöki sajtótájékoztatóján az 1985-ben a svájci Heinz Günthardttal párosban wimbledoni bajnok, előtte 1981-ben pedig a Rolad Garroson is megkoronázott Taróczy, aki később elárulta, hogy Bruguerát és Ivanisevicet várja a döntőbe.


A sajtótájékoztatón telefonon bejelentkezett Björn Borg is. A sportág élő legendája elmondta, hogy szerdán figyelemmel követte a svéd-magyar labdarúgó vb-selejtezőt és természetesen örül honfitársai győzelmének. Ő maga ma már többnyire a családapák hétköznapjait éli, reggelente három gyermekét fuvarozza az iskolába, és van egy cége, ruházatban utazik. Ami a teniszt illeti, hetente hat órát edz, de a versenyszerű játékot idén abbahagyja. Végül Borg bejelentette, hogy Budapesten búcsúzik.

"Én sem leszek már fiatalabb, ezért úgy döntöttem, hogy jövőre már nem veszek részt ebben a versenysorozatban. Bemutatókon persze valószínűleg továbbra is fellépek, mert a tenisz mégiscsak az életem. Mielőtt Magyarországra jövök, még Párizsban és Luxembourgban lépek pályára. Jó formában vagyok, és természetesen lelkiismeretesen készülök, hogy a pályafutásomhoz méltó játékkal köszönhessek el Budapesten. S persze várom, hogy önöknél még egyszer, utolájára összecsaphassak régi nagy ellenfelemmel, John McEnroe-val" - fogalmazott a ma már 52 éves játékos, aki karrierje során összesen 11 Grand Slam-tornát nyert meg.

Forrás: AFP

McEnroe-tól ma sem állnak távol a teátrális gesztusok

Borg hatszor diadalmaskodott a Roland Garroson (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981), ezt azóta sem tudta senki megismételni. További öt Grand Slam-címét Wimbledonban szerezte (1976, 1977, 1978, 1979, 1980), és 2007-ig ő volt az egyetlen teniszező, aki sorozatban ötször nyert a sportág szentélyében. A rekordját tavaly Roger Federer állította be. Érdekesség, hogy Borg a US Opent egyszer sem nyerte meg. Bár négyszer is bejutott a döntőbe, kétszer Jimmy Connorstól, kétszer pedig éppen McEnroe ütötte el a végső sikertől, aki 1981-ben Wimbledonban is legyőzte a fináléban.

A sporttörténelem része lesz, hogy az utolsó Borg-McEnroe meccset október 10-én a Papp László Arénában játsszák.

A Tennis Classics programja:
október 9., csütörtök: Bruguera (spanyol) - Vilas (argentin), Muster (osztrák) - Leconte (francia). Ivanisevic (horvát) -Borg (svéd), McEnroe (amerikai) - Cash (ausztrál)

október 10., péntek: Leconte - Vilas, Muster - Bruguera, Borg - McEnroe, Ivanisevic - Cash

október 11., szombat: Muster - Vilas, Borg - Cash, Leconte - Bruguera, McEnroe - Ivanisevic

október 12., vasárnap: döntő, mérkőzés a 3. helyért, bemutató páros mérkőzés