Vágólapra másolva!
Sergi Bruguera, a katalán salakkirály két sima játszmában legyőzte Guillermo Vilast, az argentin pampák bikáját a Legendák csatája elnevezésű szenior tenisztorna első összecsapásán, a Papp László Sportarénában. Minden idők egyik legzseniálisabb teniszezője, az amerikai John McEnroe nagy küzdelemben kikapott az ausztrál Pat Cash-től.

A nemzedékek párviadalán - a spanyol mindössze 37 éves "tejfölösszájú", riválisa pedig már az 57.-ket tapossa - sok esélye nem volt a négyszeres Grand Slam-győztes Vilasnak. A Roland Garros kétszeres bajnoka (1993, 1994) úgy játszott vele mint macska az egérrel. Igaz, olykor az argentin fenomén is villant egyet-egyet, bemutatván félelmetes teniszjátékos volt a maga idejében.

A Sportarénában a korai időpont ellenére szépen gyűltek a teniszrajongók, a Bruguera-Vilas meccsen már több mint egyharmadáig megteltek a széksorok.

Bruguera sikere után a francia Henri Leconte lépett a "porondra", riválisa az osztrák Thomas Muster volt. Mindent elkövettek, hogy jól szórakozzon a publikum: Leconte bohóckodott, Muster pedig bűvölte a labdát. Aztán Muster bohóckodott és Leconte zsonglőrködött. Az osztrák - lám miket tudnak a nagyok - lehuppant az egyik vonalbíró székére és onnan pörgette vissza a francia vizet fakasztó lecsapásait. Természetesen ezt látni kell, leírni szinte nem is lehet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nézzen még több képet a gáláról!

Ezt követően azonban "vérre menő" meccs következett: Goran Ivanisevic és Björn Borg nem kímélte egymást, úgy harcoltak, mint fénykorukban. Az első szettben még érett a meglepetés: a svéd 3:1-re vezetett, ám a horvát magasabb sebességbe kapcsolt, rövidítésben megnyerte az első játszmát, a másodikban pedig már esélye sem volt az ötszörös wimbledoni bajnoknak.


A viadal nyolcfős mezőnye két csoportban küzd egymással: a zöld kvartettben az egykori wimbledoni kiválóságok, Borg, McEnroe, Cash és Ivanisevic kaptak helyet, míg a Roland Garros csillagai, Bruguera, Muster, Vilas valamint Leconte a vörös csoportban mérik össze tudásukat. A körmérkőzések után a legjobb két játékos jut tovább. Vasárnap a második helyezettek a harmadik helyért játszanak, majd a finálé zárja a vetélkedést.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Sergi Bruguera
Nézzen még több képet a gáláról!

Minden idők egyik legzseniálisabb teniszezője, az amerikai John McEnroe nagy küzdelemben kikapott az ausztrál Pat Cash-től.

Az első játszmát fölényesen nyerte az amerikai, a második elején azonban másképp ítélt meg egy labdát, mint a vonalbíró. Azonnal reklamált, majd odakocogott a mérkőzésvezetőhöz és - akárcsak fénykorában - alaposan "kiosztotta". A folytatásban aztán még néhány alkalommal visszatért a témára, mondván "tönkretették a meccsét". Később kissé megnyugodott és ismét a tenisszel kezdett el foglalkozni, s a publikum láthatott tőle néhány egészen elképesztő megoldást. Amit ugyanis McEnroe tud, azt nem lehet megtanulni. Születni kell rá. Ahogy manapság mondják: "gyárilag" ilyen.

Forrás: Pályi Zsófia [origo]

Nézzen még több képet a gáláról!

A második játszmát Cash nyerte, majd a szuper tie breakkel a mérkőzést is. A balkezes - dühkitöréseiről is közismert - tengerentúli rakettművész háromszor nyert Wimbledonban és négyszer a US Openen, míg ausztrál riválisa egyszer diadalmaskodott az angol nyílt bajnokságon. A sikereket tekintve ezzel természetesen McEnroe a jobb, ám éveik számát tekintve Cash a nyerő, mert ő csupán 43 esztendőt számlál, míg Big Mac négy hónap híján már "félszázados".

Eredmények, Zöld csoport:
Cash (ausztrál) - McEnroe(amerikai) 3:6, 7:6 (7-5), 10-7 - szuper tie break
Ivanisevic (horvát) - Borg (svéd) 7:6 (7-5), 6:3

Vörös csoport:
Bruguera (spanyol) - Vilas (argentin) 6:3, 6:4
Leconte (francia) - Muster (osztrák) 6:3, 6:4

A további program:
McEnroe(amerikai) - Cash (ausztrál)

péntek:
Leconte - Vilas
Muster - Bruguera
Borg - McEnroe
Ivanisevic - Cash

szombat:
Muster - Vilas
Borg - Cash
Leconte - Bruguera
McEnroe - Ivanisevic

vasárnap:
a 3. helyért, döntő

Az összecsapások 15.30 órakor kezdődnek.