Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes pályafutása a kiválóan sikerült 2007-es év után látványosan megakadt, és egyelőre idén sem indult be újra. Az [origo]-nak Szávay elmondta: fél éve nem teniszezett ilyen jól, ugyanakkor van olyan szakember, aki szerint még Grand Slam-tornát is nyerhet, de vissza is vonulhat év végén.

Út az első sikerekig

Szávay Ágnes 2004-ben, 16 évesen már ITF Circuit versenyt nyert Olaszországban, de legnagyobb sikerét juniorként a 2005-ös Roland Garros-győzelem jelentette. "Hatéves korom óra teniszezem, tizenkét éves koromig sok sportágat kipróbáltam (kézilabda, pingpong, foci, röplabda). Amikor utána kicsit komolyabbá vált a tenisz az életemben, sajnos, ezekről le kellett mondanom" - mondta az [origo]-nak 2005-ben a teniszezőnő. Ugyanabban az esztendőben az Australian Openen is döntőig jutott, míg Wimbledont meg is nyerte párosban.

Az igazi áttörést azonban 2007 hozta meg, ekkor aratta első WTA-tornagyőzelmét, Palermóban, New Havenben sérülés miatt feladta a döntőt, pedig az első szettet elvette Szvetlana Kuznyecovától.

Ugyancsak két éve győzött le először top 10-es ellenfelet (Daniela Hantuchovát), a US Openen pedig negyeddöntőig jutott, ami máig a legjobb eredménye Grand Slamen. Év végén megnyerte a pekingi tier II-es tornát, a döntőben az akkori világranglista-harmadik Jelena Jankovicot verve. Egy év alatt 180 hellyel lépett előrébb a ranglistán.

2008 - a megtorpanás éve

Tavaly már nem tudott megfelelni a nagy elvárásoknak, bár akadtak szép pillanatok is. Egy tucat versenytől már az első fordulóban búcsúzott, hatszor kapott ki százon kívüli ellenféltől, viszont legyőzte Hantuchovát, Jelena Gyementyjevát, Dinara Szafinát és Marion Bartolit is. Döntőt játszott a Gaz de France-on, harmadik fordulóba jutott a Roland Garroson, negyedikbe Wimbledonban. Összmérlege azonban épphogy csak pozitív lett, 51 mérkőzésből 26-ot nyert meg.

"Szerintem 2007 nagyon kiugró év volt, több selejtezőt játszottam, több időm jutott bemelegedni. Ha viszont Mauresmóval vagy Pennettával kell elkezdeni egy tornát, az rettenetesen nehéz" - nevezte meg a gyengébb teljesítmény okát 2008 októberében egy sajtótájékoztatón a Vasas versenyzője.

A 2009-es konkrét célkitűzésére vonatkozó kérdésre így felelt: "Akkor lennék elégedett, hogy ha a legjobb tízbe bekerülnék év végén."

Mélypont, edzőváltás, újabb kudarc

Idén egyelőre nyolc mérkőzésből csak kettőt nyert meg, mindkettőt a Fed-kupában, a top 100-tól is messze lévő ellenfelekkel szemben. Ha a Fed-kupát és a hongkongi bemutató tornát nem számoljuk, 0-3 a mérlege, azaz mindjárt az első fordulóban búcsúzott Hobartban, az Australian Openen és a Gaz de France-on is.

Január 12-én, a hobarti viadalon elszenvedett vereség után edzője, Kuhárszky Zoltán így fakadt ki: "Sorolhatnám a kifogásokat, hogy nagyon megfázott Ági, fáj a torka, nem tud aludni, nagyon fújt a szél, de teljesen felesleges: nagyon alacsony színvonalú mérkőzés volt. Fejben megint mélypontra került Ági. Olyan mélypont ez, ami egy 14 éves gyereknél is ritka. Ezzel a játékkal senkit nem tud megverni. Teljesen tanácstalannak érzem magam. Az edzői pályafutásom alatt még nem kerültem ilyen helyzetbe. A teniszhez ennek nem sok köze van. Ági nagyon görcsös, pszichológus kell."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy héttel később, a melbourne-i elsőkörös vereség után elváltak Szávay és Kuhárszky útjai. A következő napokban Szávay párosban eljutott a harmadik fordulóig, aztán következhetett a Fed-kupa.

Tallinnban, a britek elleni vereség után Luxemburg és Hollandia legyőzésében is kulcsszerep jutott neki, így bizakodva várta a párizsi tornát: "Sajnálom, hogy pont az angolok ellen kezdtünk Tallinnban. Talán ha a harmadik meccset játsszuk velük, másképp alakul az eredmény. Biztató, hogy a következő két napon, az egyéniben és a párosban nagyon jól játszottam. Feloldódtam, lazán teniszeztem. Jót tettek az önbizalmamnak a győzelmek, elég régen nyertem egyéniben."

Ehhez képest az idei első mérkőzését játszó kínai Li Na játszmavesztés nélkül búcsúztatta a francia fővárosban a magyar lányt.

"Nem játszottam rosszul, nagyon színvonalas meccs volt. Sajnos a kiélezett, fontos helyzetekben még mindig egy kis önbizalomhiányban szenvedtem. Talán az adogatáson ment el a meccs. Az első szett végén 5:4-nél, 6:5-nél és a rövidítésben sajnos nagyon sok kettős hibát ütöttem" - summázta párizsi szereplését Szávay.

"Összességében pozitív érzések vannak bennem, mert felszabadultan, nem görcsösen, frissen, jól mozogva teniszeztem. Biztos vagyok benne, ha így játszom, akkor előbb-utóbb elkezdek nyerni. Egyáltalán nincs világvége-hangulatom, hogy most kiesik sok pontom és visszacsúszom a ranglistán. Ezerszer jobban ment a tenisz, mint Ausztráliában, és ez a lényeg" - tette hozzá a világranglistán jelenleg 30. játékos.

Szávay Ágnes következő megmérettetése a kétmillió dollár összdíjazású dubaji bajnokságon lesz.

Az [origo] a melbourne-i viadal után feltette a kérdést látogatóinak: mi lesz idén Szávayval? A válaszok pesszimisták, bár 8420 olvasó szerint "Hosszú hullámvölgy, de kijön belőle, lesz még top tízes", a nagy többség, 22 306 ember azonban a "Kész, ennyi volt" opcióra voksolt.