Vágólapra másolva!
Veszélybe került Szávay Ágnes pályafutása, miután kiderült, hogy fáradásos törés keletkezett az egyik csigolyájában, amit évek óta senki sem vett észre. A sérülésre nincs biztos gyógymód, a teniszezőt egyelőre szteroidinjekciókkal kezelik, amitől pokoli fájdalmai voltak, és egyelőre nem tudni, hogyan reagál majd rá a szervezete. Úgy érzi, nem igazság, hogy így kellett végigjátszania a legjobb éveit, de már annak is örül, hogy kiderült, mi a baja, mert már ő is kezdte elhinni magáról, hogy lusta, és csak beképzeli a fájdalmat.

"Fáj, amikor ülök, amikor állok és amikor fekszem" - foglalta össze az állapotát Szávay Ágnes egy budai teniszklubban.

Az elmúlt öt év legjobb magyar teniszezője a múlt heti madridi tornán feladta a második meccsét, de addigra már eléggé rossz állapotban volt: "Már az első fordulóban is fájdalmaim voltak, egyszer sem ültem le, minden szünetnél nyújtottam. Ugyanakkor nem akartam ranglistapontokat veszíteni, ami sikerült is."

A világranglistán 40. játékosnak párosbeli társa, Dinara Szafina ajánlotta fel, hogy keresse fel az ő orvosát. A madridi specialista megállapította, hogy a teniszező ötödik csigolyájában fáradásos törés van, amelyet évek óta nem vett észre senki.

Pokoli fájdalmakat okozott a szteroidinjekció

Erre a problémára ugyanakkor nincs tökéletes gyógymód. Szávay egy héten át szteroidinjekció-kúrát kapott, ez idő alatt nem is edzhetett.

"Az első injekciótól olyan pokoli fájdalmaim voltak, mint még életemben talán soha. Ugyanakkor ez csak tüneti kezelés, amely a valódi okokat nem szünteti meg. Az oltások hatásának most kellene megmutatkoznia, de mivel minden szervezetre másképpen hat, egyelőre nem tudom, mi lesz" - magyarázta.

A korábban Venus Williamset és Ana Ivanovicot is legyőző játékos orvosról orvosra jár, hogy megtalálja a megoldást, és még a természetgyógyászok segítségét sem zárja ki. A műtétnek viszont semmi értelmét nem látja. "A legtöbb orvos szerint soha többé nem fogok tudni teniszezni, ha megműttetem magam. Úgy tudnának megműteni, ha a négyes és az ötös csigolyámat összecsavaroznák, ami onnantól kezdve semerre nem mozogna. Akkor a fölötte lévők kapnák az összes terhelést, és hamarosan azzal lennének problémáim. A másik baj ezzel, hogy iszonyú merev lenne. Ezenkívül a törést nem oldja meg. Van ugyan sportoló, aki szerint ez járható út, de legalább egyéves kiesést jelent."

"Az emberek már ítélkeztek"

Jelenleg tehát csak az injekciókúra marad, ami azonban nem igazi megoldás. "A helyzet csak rosszabb lehet, noha nem érzem a fájdalmat. Így nem tudok ugyanúgy játszani, és lelkileg is rossz, hogy ki tudja, mikor lesz komolyabb baj. Őszintén szólva én már örülök, hogy kiderült valami, mert már magamat hibáztattam, hogy tényleg nem akarok eleget edzeni, tényleg lusta vagyok, tényleg beképzelem a fájdalmat? Mert ilyeneket mondtak rólam az emberek, és ezeket lehetett olvasni, ami szomorú, mivel már két éve van ez a bajom, csak az orvosok sem tudtak róla. Fél óra után már nem tudtam játszani a fájdalomtól, ami borzalmas érzés, de az emberek már ítélkeztek. Ebből a szempontból megnyugtató, hogy végre van egy konkrét dolog, amire próbálunk megoldást találni."

Ilyen körülmények között az ötszörös WTA-tornagyőztes nem is tervez tovább a június végi, wimbledoni tornánál. Addig a jövő héten megpróbál elindulni a brüsszeli tornán, továbbá nevezett a rögtön utána kezdődő Roland Garrosra, valamint Wimbledonra és annak egyik, koppenhágai előversenyére is.

Az angliai Grand Slam után következne a budapesti WTA-torna, amelyet már kétszer megnyert, sőt tavaly közvetlenul utána, Prágában sem talált legyőzőre - ám Szávay ekkor már fájdalomcsillapítókkal játszott, ami szerinte valószínűleg csak rontott a helyzeten.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

"Szafina jól leszúrt"

Decemberben a teniszező úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy 2006 óta sosem volt igazán fitt a különböző betegségek és sérülések miatt. A kérdésre, hogy lesz-e még valaha teljesen egészséges, nem tudott válaszolni. "Annyit tudok csak, hogy az elmúlt két-három évben rengeteg MR-vizsgálatot csináltam, de csak a madridi orvos küldött CT-re. Így derült fény a fáradásos törésre" - mondta, megjegyezve, hogy ezzel együtt nem szeretne felelősségre vonni senkit.

A teniszező a játékostársak közül Szafinát nevezte meg, mint az egyetlent, aki segített neki. "Amikor nem mentem Ausztráliába, rögtön kérdezte, hogy mi van velem, ő volt az, aki felajánlotta, hogy elvisz az orvosához, aztán jól leszúrt, amiért nem szóltam neki hamarabb. Ő már nagyon sok mindent átélt, és tiszta szívből próbált segíteni. Igazából egyedül ő törődött így velem, de néhányan azért érdeklődtek, hogy vagyok."

Szávay azt is bejelentette, hogy nem folytatja a munkát edzőjével, Köves Gáborral. Noha semmi gond nem volt közöttük, az állandó orvoshoz rohangálás és gyógykezelések miatt nem tudtak együtt edzeni, így értelmetlenné vált a közös munka.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A legfontosabb éveimet ezzel játszottam végig"

A három éve még a világranglistán 13. játékos azóta is a legjobb a magyarok közül, ám a 32 éves Arn Gréta már nagyon közel van hozzá.

"Nyugodtan előzzön meg, ha eléri azt a szintet. Nagyon nagy dolog, hogy ennyi idősen még a legjobbak közé tudott kerülni, és olyan nagy neveket ver meg, mint Szvetlana Kuznyecova, de kettőnk összehasonlítását nem tartom fontosnak, mivel én most nem tudok normálisan játszani. A legutóbbi négy tornán a második kanyarban már nem tudtam felállni, az sem biztos, hogy fogom tudni folytatni az idei évet, előtte pedig öt hónapig nem is játszottam" - mondta régi ismerőséről Szávay.

Arn Madridban életében először győzött le top 15-be tartozó játékost, Szvetlana Kuznyecovát. A meccs után a WTA honlapjának külön nyilatkozott a magyar játékos: "Három és fél órát küzdöttünk, nem nevezném könnyűnek a meccset. Szvetlana két éve megnyerte a Roland Garrost, tehát nagyon jó salakon." A félig Rómában élő teniszező nyerte az év első WTA-tornáját, amelyen többek között Marija Sarapovát is megállította.


Mivel a sérülésre nincs megnyugtató gyógymód, könnyen idő előtt véget vethet Szávay pályafutásának. "Valóban, ilyenkor mindenre gondol az ember, de én nagyon nem szeretném, hogy így érjen véget a pályafutásom, miközben ráadásul a legfontosabb éveimet ezzel játszottam végig. Ez egyszerűen nem igazság!" - mondta elkeseredetten.

A teniszezőnőnek ugyanakkor maradt egy nagy álma, amelyet mindenképpen megvalósítana: "Meg sem fordult a fejemben, hogy a tenisszel nem foglalkozhatok, viszont egy tenisziskolát mindenképpen szeretnék csinálni, mert nem fair a magyar játékosokkal szemben, hogy ilyen hendikeppel indulunk. A külföldi akadémiákon minden szuperül meg van szervezve, készenlétben áll az orvosi stáb, a gyógytornász, a fiziós. Magyarországon hiába szerették volna megcsinálni ezt néhányan, annyira nem támogatják a sportot, hogy nem sikerülhetett. Itthon nincs egy olyan klub, ahol a fentiek mind adottak lennének egyben. Ez az iskola tehát egy régi vágyam, ami csak erőteljesebb lett most, hogy kiderültek ezek a problémák a sérülésemmel kapcsolatban. Akár már most, a tenisz mellett létrehoznék egy ilyet."