Vágólapra másolva!
Kiverte Rafael Nadalt a füves Grand Slam-torna második fordulójában a teljesen ismeretlen cseh Lukas Rosol. A világranglistán kerek századik játékos öt szettben, négy óra 18 percnyi küzdelem után bánt el a friss Roland Garros-győztessel.

Rég véget ért a játéknap többi meccse Wimbledonban, mikor a fedett centerpálya tomboló közönsége előtt Rafael Nadal és Lukas Rosol belefogott a döntő szettbe. A 26 éves cseh játékos szetthátrányból fordította meg a találkozót minden idők egyik legnagyobb játékosa ellen: az első játszma 11-9-es rövidítés után Nadalé lett, ám az élete teniszét nyújtó Rosol két 6:4-es szettel fordított.

A negyedik játszmában picit összezuhant a cseh, aki egyesben még ATP-tornát sem nyert sosem, Nadal tehát kiegyenlített, következhetett a döntő szett. Rosol annak tudatában játszott, hogy történelmet írhat, a nagy tét mégsem roppantotta össze: elképesztő magabiztossággal hozta az adogatásait, és a játszma elején brékelőnybe is került. A közönség egyértelműen a 196 centis, kölyökképű cseh pártjára állt, aki Nadal minden labdáját támadta.

A spanyol sehogy sem tudta emelni a játéka szintjét, egyre idegesebb lett, többször elcsapta a játékon kívüli labdákat. Közben a nézők felállva tapsoltak Rosol minden egyes sikeres pontjánál, egy újabb bréktől sem volt messze, de végül másképp dőlt el a meccs. Rosel 5:4-nél a győzelemért adogatott, és egészen döbbenetes magabiztossággal hozta is a gémet: ásszal nyitott, majd Nadal returnjét visszaküldte a középre mozgó spanyol helyére. Harminc-semmiről esélye sem volt a korábbi világelsőnek, akit Rosol egy újabb nyerővel és végül egy újabb ásszal kiejtett.

Nadal még dühösen a hálóba püfölt egyet, miközben várt Rosol kézfogására, bár annyi lélekjelenléte még maradt, hogy később kiosszon pár autogramot. A brnói születésű cseh 2004 óta profi, eddig egy Wimbledonon indult, tehetségét jobbára Challenger-tornákon váltotta aprópénzre. A torna hivatalos honlapján még vitatkoznak arról, hogy ez volt-e minden idők legnagyobb meglepetése Wimbledonban, de az már most biztos, hogy Federer elveszi Nadal második helyét a világranglistán.

Wimbledon, férfi egyes, 2. forduló:
Rosol (cseh) - Nadal (spanyol, 2.) 6:7 (9-11), 6:4, 6:4, 2:6, 6:4
ászok: 22 - 19
kettős hibák: 3 - 2
sikeres első szervák: 67% - 67%
első szervából nyert pontok: 83% - 78%
második szervából nyert pontok: 58% - 63%
nyerő ütések: 65 - 41
nem kikényszerített hibák: 29 - 16
megnyert bréklabdák: 4/8 - 3/4
legnagyobb adogatás: 214,4 km/óra - 208 km/óra
átlagos első adogatás: 198,4 km/óra - 188,8 km/óra
összesen megnyert pont: 139 - 137

A meccs összefoglalója:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UmyLrRnQE3PVNIxL