Vágólapra másolva!
Pályafutása egyik legjobb évét futja a 31 éves Serena Williams, aki vasárnap a legidősebb WTA-világbajnok lett. Pedig a floridai teniszező év elején csak szenvedett a pályán, de ez már semmi volt ahhoz képest, amikor betegségei miatt a 140. helyre esett vissza a ranglistán, vagy amikor a majdnem belehalt egy tüdőembóliába. Az akaratereje azonban még a fizikai erejét is felülmúlja, és ha egyszer formába lendül, szinte lehetetlen megállítani.

Serena Williams lett a legidősebb női teniszező, aki WTA-vébét tudott nyerni, miután vasárnap 6:4, 6:3-ra legyőzte Marija Sarapovát a döntőben. A 31 éves játékos Martina Navratilova korrekordját döntötte meg, pedig az elmúlt években többször is úgy tűnt, leáldozóban van a csillaga. Ehhez képest az idén a női vb mellett olimpiát, Wimbledont, US Opent is nyert, és akkor még csak az egyesben aratott legnagyobb sikereit vettük számba.

Sarapova legyőzése egy bámulatos sorozat folytatása: Williams a legutóbbi 49 meccséből 47-et megnyert, Sarapovával szemben 8-0-s szériában van. Bár vasárnap Isztambulban az orosz klasszis sem játszott rosszul, esélye sem volt az amerikai ellen, aki egyetlen adogatását sem vesztette el, ellenfeléét viszont háromszor is elvette. Williams a pálya minden részéről, minden ütésfajtából nyerőket szórt, elképesztő módon +26-tal zárt, ha a nyerőit (40) és a nem kikényszerített hibáit (14) összevetjük. Sarapovánál ugyanez a szám egy soványka +1 (13 nyerő, 12 rontás).


"Nem volt vesztenivalóm" - szerénykedett a Floridában élő teniszező. "Amikor legutóbb a WTA-vébén játszottunk, ő nyert, ráadásul a ranglistán is előttem van."

Igaz, Serena csak a harmadik Viktorija Azarenka és vasárnapi legyőzöttje mögött, ám ennél sokkal mélyebben is járt az elmúlt években.

Fél év alatt 129 helyet zuhant

2006-ban kevés hiányzott, hogy a top százon kívül fejezze be az évet. Sérült bal térde miatt hat hónap alatt csak egy korai Australian Open-búcsút tudott felmutatni, áprilisra kilenc év után először kizuhant a legjobb százból, a mélypontot a júliusi 140. helyezés jelentette - pedig az évet még 11.-ként kezdte.

"Nagyon bosszantott az elmúlt hónapok passzivitása, de azt akarom, hogy mindenki tudja: visszatérek még a teniszpályára" - mondta akkor elszántan. Bár ősztől ismét teniszezett, egész évben csak négy tornán indult, nem nyert semmit, és csak a 95. helyen zárt a ranglistán.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

2007-ben viszont rögtön megnyerte a januári AusOpent, a BBC szerint a Sarapova elleni döntőben "a női tenisz történetének legerőteljesebb játékával" rukkolt elő. Serena az évekkel korábban meggyilkolt féltestvérének, Yetunde Price-nak ajánlotta a győzelmet, majd kapaszkodott tovább felfelé a ranglistán: év végén hetedik, 2008 szeptemberében pedig már ismét első volt, ott is zárta az évet. Öt év egy hónap után tért vissza a ranglista élére, a profi tenisz történetében senki nem jutott vissza a csúcsra ilyen hosszú idő után.

2010-től azonban újabb borzalmas időszak következett: egy müncheni étteremben belelépett egy üvegbe, másnap még bemutatót játszott Kim Clijstersszel, utána viszont műtét műtétet követett. Nyolc hónap teljes kihagyás után 2011 tavaszán mindkét tüdejében vérrögöt találtak. "Egy bizonyos ponton szó szerint a halálos ágyamon voltam. Ha két nappal később műtenek, véget érhetett volna a pályafutásom - vagy még rosszabb történhetett volna. Sokan belehalnak egy ilyen súlyos tüdőembóliába."

Ehhez képest tíz hónap szünet után, júniusban visszatért, a szeptemberi US Openen pedig egészen a döntőig jutott. A Samantha Stosur elleni vereség nem zaklatta fel különösebben: "Egészen új perspektívát kapott az életem. Mindig csak az adott nap számít, mert semmi sincs garantálva."

Vissza a csúcsra, és azon is túl

Az idén saját értékelése szerint is döcögősen kezdett, januárban a negyedik körben búcsúzott az Australian Openen, az első tornagyőzelmére (Charleston) áprilisig kellett várni, majd május elején nyert ugyan Madridban, ám hó végén, az év második GS-tornáján az első körben kiesett.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
A Razzano elleni vereség után nem keresett kifogásokat

A Roland Garros-bukással 46 meccses sorozat szakadt meg, tizenkét éves pályafutása alatt először kapott ki GS-torna nyitókörében, méghozzá a 111. helyen rangsorolt Virginie Razzanótól. Noha az előző évben tíz hónapot kihagyott különböző betegségek miatt, a sikeres visszatérésben kulcsfontosságú lehetett, hogy nem fogta erre a kudarcot.

"Nem, nem, nem! Semmi abnormálisat nem éreztem. Száz százalékig egészséges vagyok" - tiltakozott az újságírók kérdésére a Razzano-meccs után.

Erőben, tömegben a mezőny fölött

"Egész egyszerűen genetikailag, erőben, tömegben a mezőny fölött van. Kétszer erősebb, mint bárki más a női mezőnyben, és van egy hihetetlen akaratereje" - mondja Serenáról Hornok Miklós Davis-kupa kapitány. "Ha kijön ez a fizikai ereje, akkor senki nem tudja megállítani. Ha fitt, és jól időzítik a formáját, akkor végig tudja vinni a tornákat, azaz túljut a könnyebb ellenfeleken az elején, utána pedig olyan formába kerül, ahol szinte lehetetlen megállítani. Az is nagyot dobott a teljesítményén, hogy átvészelt egy elég komoly műtétet - de ez már a lelki erejét dicséri."



Razzano férje éppen egy évvel a meccs előtt halt meg agytumor miatt. Williams higgadtan beszélt erről: "Ismerem a történetüket. Mindannyiunknak megvan a maga története, úgy értem, én majdnem meghaltam, Venusnak is akadtak problémái, ezek az élet velejárói, csak az számít, hogyan küzdesz meg velük. Ő nyilvánvalóan nagyon jól reagált."

És jól reagált Williams is: bő egy hónappal a párizsi kudarc után, július elején már pályafutása 14. GS-győzelmét ünnepelte Wimbledonban, augusztusban olimpiát, szeptemberben US Opent nyert, és október végére is jutott egy smiley a naptárába.

Forrás: AFP/Bulent Kilic
Az isztambuli trófeát a helyi közönségnek is megköszönte

Az idén hét WTA-tornagyőzelemnél jár, ennél - eggyel - többet csak 2002-ben szerzett. "A lassú kezdés ellenére ez életem legjobb idénye, a 2002-es mellett. De még ott van 2013 is."

Serena tehát nyugodtan, felszabadultan folytathatja a pályafutását, amely az elképesztő mélyrepülések ellenére az egyik legfényesebb a női tenisz történetében. Rajta kívül csak Steffi Graf nyerte meg összes Grand Slamet és az olimpiát is, nála több GS-t csak Graf, Navratilova és Chris Evert nyert. A nagy tornák döntőiben 79 százalékos teljesítményt nyújtott, ezzel világelső Graf előtt.

Serena Williams
született: 1981. szeptember 26., Saginaw, Miami
175 centi, 70 kiló
1995 óta profi, jobbkezes, kétkezes fonákkal
egyéniben 46 WTA-tornát nyert, ebből 15 Grand Slamet
párosban 22 WTA-tornát nyert, ebből 13 Grand Slamet
egyéniben olimpiát nyert 2012-ben, Londonban
párosban 3 olimpiát nyert, 2000-ben Sydneyben, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban

Nem telt kevésbé stresszesen Serena testvére, Venus elmúlt másfél éve sem: 2011-ben Sjögren-szindrómát állapítottak meg nála, egy autoimmunbetegséget, ami fáradtságot és ízületi fájdalmakat okoz. Abban az évben összesen három versenyen indult, amiről egy csípősérülés is tehetett. Az idén egyesben egészen októberig nem nyert tornát, ám a húgával párosban az olimpiát és Wimbledont is megnyerte.