Federer kevesli a doppingvizsgálatok számát

Roger Federer, tenisz
Switzerland's Roger Federer returns the ball to the USA's John Isner during their third round tennis match at the ATP World Tour Masters 1000 indoor tennis tournament in Paris on November 5, 2015. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A korábbi világelső Roger Federer kevesli a teniszezők között elvégzett doppingvizsgálatok számát. A svájci játékos a vasárnap kezdődő ATP-világbajnokság pénteki, londoni sajtótájékoztatóján kifejtette, mindig meglepődik, amikor a meccsei végén lesétál a pályáról, és nem kötelezik doppingellenőrzésre.

A gyakoribb kontrollra szerinte azért van szükség, hogy biztosítsák a sportág tisztaságát, és mindenki biztos lehessen benne, hogy a teniszt nem sújtják olyan problémák, mint például az atlétikát.

A 17-szeres Grand Slam-győztes úgy véli, a több ranglistapontot adó, magasabb összdíjazású tornákon már a negyeddöntőtől kezdve rendszeresíteni kellene a teszteket. "Ha ezt sikerülne állandósítani - nem hetekig vagy hónapokig, hanem évekig -, akkor lenne igazán elrettentő hatása" - szögezte le.

Roger Federer több vizsgálatot követel Forrás: AFP/Miguel Medina

A versenyen kívüli mintavételek gyakoribbá tételét is sürgető 34 éves teniszező azt követően szólalt meg a témában, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn közzétett jelentéséből kiderült: államilag támogatott doppingolás fertőzte meg az orosz atlétikát, de az országban más sportágakat is érint a probléma.

Federer hangsúlyozta, hogy a svájci doppingellenes rendszert megfelelően hatékonynak és szigorúnak tartja, őt például

már öt alkalommal ellenőrizték az idén, mindannyiszor versenyeken.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) által - az ATP-vel és a WTA-val együttműködésben - felügyelt sportági doppingellenes programot 1993-ban vezették be, a versenyen kívüli mintavételeket 2005-ben kezdték.