Vágólapra másolva!
Ausztrália nemzeti ünnepén, a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer folytatta melbourne-i menetelését. Honfitársa, barátja Stan Wawrinka nem volt olyan ellenállhatatlan, mint 2014-ben, amikor megnyerte az Australian Opent, így izgalmas csata után Federer jutott a melbourne-i döntőbe. 

Eredmények, elődöntő, férfiak:
Federer (svájci, 17.)-Wawrinka (svájci, 4.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3
pénteken játsszák:
Nadal (spanyol, 9.)-Dimitrov (bolgár, 15.) 9.30

A Grand Slamen 12 meccs óta veretlen Wawrinka 0:2-s játszmaállásról jött vissza és két fogadóelőnye volt az 5. szettben, de hiába, 3 óra 5 perc alatt 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3-ra elvesztette a csatát. A 17-szeres GS-győztes, 35 éves svájci sztár - aki féléves kihagyása után első hivatalos tornáján szerepel - 3 óra 8 perc alatt győzte le negyedik helyen kiemelt ellenfelét, és

sikerével 86/13-ra javította meccsmérlegét a Melbourne Parkban.

Roger Federernek a vasárnapi lesz a 28. Grand Slam-döntője (a 6. Melbourne-ben), a kérdés csak az, Rafa Nadal, vagy Grigor Dimitrov áll majd a háló másik oldalán.

Roger Federer remek formában tért vissza Forrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

„Emlékszem, nagyon sok tanácsot adtam Stannek, hogy mit kellene játszania egyes játékosok ellen – kezdte Roger Federer kettejük 22. párbaja előtt. – Azt szeretem benne, hogy ha mondok neki valamit, úgy éreztem, képes megcsinálni. Ami azt mutatta nekem, hogy kiváló teniszező, olyan agya van a játékhoz, amivel érti, mit próbálok magyarázni.

Éreztem, hogy többet nincs mit mondanom, mert összeállt a saját tudása és van csapata"- magyarázta Federer.

A két svájci jóbarát együtt nyert aranyat a pekingi olimpián és hódította el a Davis kupát. Kettejük kapcsolatát az sem árnyékolta be, amikor Federer felesége, Mirka síróbabának nevezte a sokáig Federer öccseként kezelt Wawrinkát.

A 31 éves, háromszoros GS-bajnoknak nem lehetett könnyű a legenda árnyékában létezni,

bár rengeteget tanult tőle. A 4. fordulóban, amikor az olasz Seppivel küzdött, egy szurkoló bekiabált, hogy gyerünk Roger. Wawrinka nem maradt adós a válasszal, „ő nincs itt, a Rod Laveren játszik".

Elképesztő a Federer-kultusz Ausztráliában

Annak ellenére, hogy a 21 korábbi meccsükből csak hármat nyert Wawrinka bízott a győzelmében. Az elmúlt években megerősödött benne a hit, hogy bárki ellen képes nyerni, akár Federert is megverheti. Igaz, keménypályán soha nem sikerült neki. „Roger ellen mindig különleges játszani. Ő minden idők legjobb teniszezője. Mindenre van válasza. De sikerült már nála jobbnak bizonyulnom Grand Slamen. Az a legfontosabb, hogy a legjobb formámat hozzam"- vélekedett a mérkőzés előtt Stan Wawrinka.

Mindenki imádja Rogert Forrás: AFP/Saeed Khan

A Federer-kultusz Ausztráliában elképzelhetetlen szintre ért. Az ausztrálok szinte mindig odaállnak az esélytelenebb mellé, mögé, vagy, aki épp hátrányban van, hogy tovább élvezhessék a teniszt, a drámát.

A szabály alól két kivétel létezik, Roger Federer és Rafa Nadal.

Amikor a svájci például Mischa Zverevvel játszott egy pillanatig nem kapta meg a német azt a bíztatást, szurkolást, amit bármelyik más top játékos ellen élvezhetett volna. Stan Wawrinka pontosan tudta, mire számíthat és a Rod Laver arénának ez az egyoldalú hangulata nem befolyásolta a teljesítményét. Tisztában volt vele, nem ellene szurkolnak, a kedvencért, a legendáért szorítanak.

Remek meccset játszott a két svájci

Izgalmasan alakult a csata, mert az első játszmában, amikor már mindenki kezdett a rövidítésre készülni, Wawrinka váratlanul hibázott és ez a szettbe került, ami rányomta a bélyegét a folytatásra is. A másodikat újra egyetlen brék döntötte el és úgy tűnt gyorsan végez Federer, a szokásosnál visszafogottabban teljesítő, többet hibázó barátjával.

A harmadik játszma elején, minden előjel nélkül Federer torpant meg és sorozatban hat gémet veszítve visszaadta a reményt honfitársának. Az sem nyugtatta meg, hogy a negyedikben brékhátrányból egyenlített, mert 4:4-nél újra botlott. A döntő előtt Federer kért egészségügyi szünetet, ápolást, le is ment a pályáról. Mint később elárulta, azért, mert a sérülése olyan helyen van a lábán, amihez vetkőznie kellett. Fokozódott a dráma, Fedrernek kellett kétszer is fogadóelőnyt hárítania,

de végül 3:2-nél ő vette el Wawrinka adogatását és ennyi elégnek bizonyult a boldogsághoz.

„Soha, a legvadabb álmomban nem gondoltam volna, hogy döntőbe jutok az idén Ausztráliában. Nehéz elhinni. Nem is igazán tudom, hogy sikerült"- mondta még a pályán Roger Federer, aki visszaemlékezett arra, hogy pár hónapja ott volt Rafa Nadal akadémiájának a megnyitóján. „Mondtam neki, Rafa, jó lenne végre legalább egy jótékonysági meccsen játszanunk egyet. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy komolyabb tornán összekerüljünk, maximum juniorokkal egy minitenisz keretében. Én vagyok a legnagyobb szurkolója a játékának, olyan ütései vannak, amik senki másnak, különleges lenne ellene játszani vasárnap"- jelentette ki a svájci.

Stan Wawrinka hiába jött vissza 0-2-ről Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chris Trotman

A következő napokban, kiváltképp, ha Rafa Nadal megállítja Grigor Dimitrovot, gyakran felidézik majd a 2009-es AusOpen-döntőt, amikor egyértelműen Federer volt az esélyes, már csak azért is, mert Nadal pénteken játszotta az elődöntőjét és brutális ütközetben jutott túl Fernando Verdascon. A vége tenisztörténelem: Federer a vereség után Nadal vállán sírt az eredményhirdetéskor.

A svájci, csütörtök este a pályán és az interjúszobában is beszélt arról, hogy szerinte túl sokszor mérkőzött Nadallal salakon a rivalizálásuk elején, ami kihatott a többi találkozójukra, az ő szempontjából negatívan befolyásolta. Szerinte, ebből a szempontból most könnyebb lesz, feltéve, hogy a spanyol jut tovább péntek este.

„A hat hónapos kihagyás arra kellett, hogy újra teljesen egészséges legyek. Ne arról szóljon az életem, hogy minden edzés és mérkőzés után kezelésre járok, mert úgy nem lehet élvezni a teniszt, versenyben lenni a legjobbakkal –magyarázta már az interjúszobában Federer. – Mindenkinek van valami kisebb, vagy nagyobb sérülése, amivel játszik.

Szuper boldog vagyok, hogy két ötjátszmás meccset is meg tudtam nyerni az elmúlt napokban. Szerencsére az 5. szettben jól reagáltam arra, hogy Stan változtatott a korábbi játékán az előző játszmákban. Emelni tudtam az energiaszintem és még agresszívebben teniszeztem"- értékelt Roger Federer, aki Ken Rosewall óta az Australian Open legidősebb döntőse (az ausztál legenda 37 éves volt, amikor 1972-ben ez sikerült neki, sőt, ő akkor győzött is a 36 éves Mal Anderson ellen).