Vágólapra másolva!
Pénteken Monte-Carlóban rajtol az idei, 14 futamból álló rali-világbajnokság. A háromnapos verseny során 15 gyorsasági szakaszt rendeznek, az össztáv 392 km. A viadalon a négyszeres világbajnok finn Juha Kankkunen kivételével valamennyi nagymenő elindul.

Fotó: Reuters

Grönholm és a Peugeot, a tavalyi
világbajnokok

Auriol honfitársát, Francois Delecourt váltja a világbajnoknál, ahol még a francia Gilles Panizzi (Hervé Panizzi, francia) száll be egy-két futam erejéig. Delecour a Fordhoz szeződött, a brit Colin McRae (Nicky Grist, brit) és a spanyol Carlos Sainz (Luis Moya, spanyol) mellé. Előbbi egyszer, utóbbi kétszer végzett már az élen, mindkettő tapasztalt, igazi nagymenő, s hozzájuk jött még az ugyancsak rutinos, sikeréhes Delecour (navigátora Daniel Grataloup, francia) - reménykeltő társaság. A Focus 2001 pedig könnyebb, gyorsabb és megbízhatóbb elődjénél, legalábbis a mérnökök elmondása alapján. Meg a tesztekből kiindulva, ráadásul a gumi is új a Pirellitől.

Fotó: Reuters

Colin "McCrash" soha nem kíméli
magát, s a Fordot sem

Nem szóltunk még a finn Tommi Mäkinenről - ő is négyszeres világbajnok, a Mitsubishi Lancer Evo meg már majdnem WRC. A WRC kifejezés (World Rally Car) bizonyos szabályoknak elvileg tökéletesen megfelelő, ún. homológ versenygépet takar, ilyen a 206, a Focus, az Impreza, a Skoda Octavia és a Hyundai Accent. A Mitsubishi legújabb fenevadában egyre több a WRC-elem, de a lényeg, hogy a tavalyi gyengélkedés után ismét győzelemre törnek, Mäkinen (Risto Männisenmaki, finn) meg általában nyeri a Monte-Carlo-ralit, velük is számolni kell A másik autóban a belga Freddy Loix-tól (Sven Smeets, belga) csupán néhány pont várható.

A többi gyári csapat csak néhány futamon lehet képes pár pont megcsípésére: A Skoda a német Armin Schwarz (Manfred Himer, német) mellé még egy rutinos pilótát szerződtetett a belga Bruno Thiry (Stephane Prevot, belga) személyében. A Hyundai csapatában a brit Alister McRae (David Senior, brit), illetve az olasz Piero Liatti (Carlo Cassina, olasz) duó versenyez (és talán a svéd Kenneth Eriksson). A Citroënnél a francia Philippe Bugalski (Jean-Paul Chiaroni, francia) és a spanyol Jesus Puras (Marc Marti, spanyol) vezet egy-egy Saxo Kit-cart.

A 69. Monte-Carlo-rali péntektől vasárnapig tart, 15 szakasszal, 392 km gyorsaságival.

A tavalyi dobogósok:
Egyéni: 1. Grönholm, Rautiäinen (finn, Peugeot 206 WRC) 65 pont, 2. Burns, Reid (brit, Subaru Impreza WRC) 60, 3. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus WRC) 46.

Csapat: 1. Peugeot 112 pont, 2. Ford 91, 3. Subaru 88.
(A pontozás éppen úgy történik, mint a Forma-1-ben.)

A 2001-es vb-futamok időpontjai:
január 18-21.: Monte-Carlo-rali, február 8-11.: Svéd rali, március 8-11.: Portugál rali, március 22-25.: Katalán rali, május 3-6.: Argentin rali, május 31.-június 3.: Ciprus-rali, június 14-17.: Akropolisz-rali, július 19-22.: Kenya-rali, augusztus 23-26.: Finn rali, szeptember 20-23.: Új-Zéland-rali, október 4-7.: San Remo-rali, október 18-21.: Francia rali, november 1-4.: Ausztrál rali, november 22-25.: Brit rali.

Ajánló: