Társoldalunk:

Honnan indultak a vasemberek?

Ma, amikor az ironman-versenyek már bőven a népszerű és nagy érdeklődésre számot tartó sportesemények közé tartoznak, kevesen gondolnak bele, honnan is indult a dolog. Pedig nem éppen mindennapi mondák lengik körül a sportág születését.

A mítoszok szerint három tengerész ült össze valaha egy hawaii kocsmában, s egyikük azzal dicsekedett, hogy 3,8 kilométert úszik, a másik, hogy 180 km-t biciklizik, a harmadik meg, hogy bármikor lefut egy maratont. Az ott ülő negyedik, az örök kibic ekkor szólt közbe, hogy az lenne az igazi, ha egymás után csinálnák mind a hármat. Mindebből annyi igaz, hogy a triatlonsport és az ironman születése is egy San Diego-i tengerészgyalogos hadnagy, bizonyos Moky Martin nevéhez fűződik. 1974-ben, a Mission Bay Triathlon volt az első viadal, rá egy évre pedig az első klasszikus versenyt is megrendezték, szintén az USA-ban.

Nagyatád, Fotó: Arany-Média
Aztán Martin gondolt egyet, és 1978 februárjában, (Hawaiion) összekapcsolt egy hosszú távú úszóversenyt és egy bicikliversenyt, majd egyszerűen hozzácsapott egy maratont. Az akkori távok megmaradtak, az időeredmény azonban sokat javult az idők során. Minden idők első nyertese, Gordon Haller honolului taxisofőr ugyanis 11:46:58-os időt ment (forrás: Baranyai László: Triatlon 1995), ami ma mondjuk a nagyatádi versenyen úgy az 50-60. hely környékére lenne elég.

S ha már Nagyatád: 1987-re tehető az első fontosabb mérföldkő, ekkor ugyanis a győri Balatoni József a szlovákiai Pöstyénben 2800 m úszásból (a Vág folyó holtágában, 16 fokos vízben), 180 km kerékpározásból és 42 km futásból álló triatlonversenyt teljesített. A versenyről élménybeszámoló jelent meg egy klubújságban. Később, már az olimpia után, az aranyérmes öttusázók egy közönségtalálkozón arról folytattak eszmecserét a publikummal, vajon van-e tíz olyan ember Magyarországon, aki képes teljesíteni az Ironmant.

Két megszállott, Csutorás József és Kátai Pál még 1988-ban bebizonyította, hogy ketten biztosan vannak, sőt előbbi a következő év szeptemberében 39 résztvevővel megrendezte a Balaton Super Triatlont. Hátborzongató időjárási körülmények (14-15 fokos víz) és egyéb nehézségek ellenére a verseny sikeresnek volt mondható, olyannyira, hogy bár a következő évben elmarad, dr. Herr Gyula hat hét alatt összeütötte helyette az első Nagyatádi erőpróbát. Amely 1992-ben már hivatalos formát öltött: itt került sor a triatlon szövetség által kiírt ob-re. Ez azóta is így van, a nevezők száma azonban tavaly már 118-ra nőtt.

(Arany-Média)

Ajánlat:

ironmanoz.com

ironman.ca

ironman.co.nz

Korábban:

Vasi vasemberek Szombathelyen