Vágólapra másolva!

Vízisí-egyszeregy: wakeboard, racing, barefoot és társaik

A vízisí úgy viszonyul a wakeboardhoz, mint a sí a snowboardhoz.

De persze a hétköznapi vízisíelőt egész egyszerűen az motiválja, hogy mennyire élvezetes siklani a vízen. Ezt egy sportágon, a vízisíelésen belül is többféleképpen megtehetjük. Ott van például a mostanában talán legnépszerűbbnek mondható wakeboard. Sokak szerint a deszkás sportokhoz tartozik, bár ezt a véleményt nem mindenki osztja. Mindenesetre az anyasportágtól, a vízisítől már annyira elszakadt, hogy a versenyeket is külön rendezik. A wakeboard igen fiatal, az első világbajnokságot most júliusban rendezték, ahol a magyar csapat nagy meglepetésre a negyedik helyet szerezte meg. A nehézség benne az, akárcsak a többi deszkás sportnál, hogy a haladási irányhoz képest oldalt helyezkedünk el a deszkán.

Az első wakeboard-világbajnokságon a magyarok negyedikek lettek.

A wakeboardban lehet talán a legkönnyebben eljutni az alapokig, míg a barefoot szakágban a legnehezebben. Itt ugyanis nincsen léc a vízisíelő lábán, hanem - mint a neve is mutatja - mezítláb siklanak a vízen. A nehézség abban áll, hogy nagyon nehéz megtartani magunkat a víz felszínén mindössze kéttalpnyi felületen. A gyorsasági (racing) szakág lényege egy egyórás száguldás száz kilométer per órával.

Tournamentnek hívják a motorcsónakos vízisíelést. Ezzel csupán egy baj van, mégpedig, hogy meglehetősen drága, ezért aztán egy kicsit kezd visszaszorulni. A vízisísek között fennáll egy aprócska nézetkülönbség is ez ügyben: egyesek szerint az igazi vízisí az, amikor a motorcsónakhoz vagyunk kötve. Mindenesetre a kábeles pályák vannak terjedőben, s mi tagadás, vannak is előnyei a motorcsónakoshoz képest. Nincsen benzinköltség, a pályát csak egyszer kell kiépíteni (igaz, hogy karban kell tartani), és benzin hiányában a kábelezés mindenképpen környezetbarátabb a motorcsónaknál. Egyébként a vízisíben külön szakág van a mozgássérültek számára.

Itt nincsen a vízisíelők lábán léc, hanem mezítláb siklanak a vízen.

S hogy Magyarországon hol lehet vízisíelni? Nos, az egyik legnagyobb központ Dunaharaszti, az Universum kemping. Az itt található három tó közül az egyik a vízisíelőké, egy kábeles pályával. De van ilyen Miskolc-Hejőkeresztúron, Balatonfüreden és Siófokon is, valamint Győrött. A motorcsónakos szakág gyakorlására pedig Dunavarsányban van lehetőség.