Vágólapra másolva!

A múlt pénteken indult el Katmanduból, terepjárókkal, teherautókkal vitte át a három és fél tonna felszerelést Tibetbe. Többször is földcsuszamlás akadályozta útját, volt, hogy három-négy kilométeres szakaszon eltűnt az út. Ilyenkor szépen le kell rámolni a cuccot, teherhordókkal átvitetni a csuszamláson, majd a túlparton újabb teherautókra rakodni. Nem csoda, hogy lassan haladt a konvoj, de hétfőn átért Tibetbe. Útközben találkozott a másik magyar csapattal, a Millenniumi Mount Everest Expedícióval, amely szintén a következő hetekben kísérletezik majd a csúcsmászással, csak másik útvonalon.

A Klein Dávid vezette Everest-Lhotse expedíció telefonon és interneten tartja a kapcsolatot az itthoniakkal, a magasabb részeken pedig előveszi a nagy teljesítményű rádióadót meg a műholdas ketyeréket. A legutolsó hírek szerint kedden már az alaptáborra készült a trupp, pakolta a felszerelést és várta a jakokat. Ugyanis onnantól jakháton viszi, vitte tovább a tonnányi holmit, 30-30 kilós hordókat tömött tele, egy jak két hordót cipel, a hegymászók 50 jakot vártak. Szóval, impozáns menet vonult a hegyoldalakon.

Az alaptábort 5300 méteres magasságban alakították ki, szűk két hónapjuk lesz a csúcs elérésére, ugyanis november 1-jén lejár az engedélyük. A keleti oldalon, a technikailag igen nehéznek számító Khangsung falon mászik majd az öt alpinista, 5800 és 6800 méter között meredek sziklafalon, 6800 és 7200 méter között pedig jégfalon kell feljutnia. Nehézségi fokozat az is, hogy - akárcsak a másik csapat - oxigénpalack nélkül akar felmászni a csúcsra.

A telefonos-rádiós-internetes kapcsolattartás is fontos a vállalkozásban: azt is mondhatjuk, hogy megpróbálják, amennyire csak lehet, élőben közvetíteni az expedíció útját. És megpróbáltatásait, hiszen odafönt mínusz 20 fok, 160 kilométeres szél nehezíti a mászást, arról nem is beszélve, hogy a megszokotthoz képest csak harmadannyi az oxigén. Állítólag ez a legnagyobb veszély, mert a ritka levegőben még egy egyszerű mozdulatot is nehéz végrehajtani, és a gondolkodás is kiszámíthatatlanná válik.
A múlt héten, amúgy kísérletképpen, kipróbáltak egy extrém kapcsolatteremtési formát. Az itthoni háttércsapat vezetője, Pataki Ákos elmondta, hogy felment a Mont Blanc-ra, és 4000 méteres magasságban felhívta a Himaláját, Klein Dávidékat. A kapcsolat összejött, két hétköznapi mobiltelefonnal. A Mont Blanc-on ugyanis van szolgáltatás, térerő, Klein - szintén 4000 méter körüli magasságban - pedig a nepáli hálózatot használta.

Kósa Tamás