Vágólapra másolva!

Aerobik, step és a többiek

A "hagyományos" aerobik főként az alsó testrészt terheli.

Az egyik legnépszerűbb mozgásformának még ma is a "hagyományos" aerobik számít. Ez a ritmikus, zenére végzett folyamatos mozgássor, bár végig megy a test minden izomcsoportján, főként a kritikus alsó testrészt; a lábakat, combokat, feneket terheli. A kezdők legfőbb problémája, hogy ők még mindig csak a helyben járást gyakorolják - hiszen először az alaplépéseket kell megtanulni, - míg a többiek már a bonyolultabb koreográfiánál tartanak. Nem szégyen tehát, ha felvállaljuk: kezdők vagyunk, és egy ennek megfelelő csoportot választunk.

Egy lépéssel, vagy inkább lépcsőfokkal nehezebb a step. A torna az aerobik elemeiből építi fel sajátos mozgássorozatát, annyival nehezítve azokat, hogy a feladatok közben a lányok egy 15-20 centiméter magas dobogóra (step) lépkednek fel. Ez a fajta mozgás a leghatékonyabb zsírégető és izomfejlesztő edzések egyike, de amennyire hatásos, ugyanannyira veszélyes is. Sok helyen tartanak órát kifejezetten kezdőknek, hiszen komoly sérüléseket (térd- és ínszalag szakadásokat) eredményezhet, ha valaki megcsúszik vagy nem telitalppal érkezik a stepre. A felzárkóztató órák azért is hasznosak, mert a koreográfia itt sokkal komplexebb, mint a többi torna esetében és az alapokkal mindenkinek tisztában kell lennie. A haladó csoportoknál egy gyakorlatsor összeállításánál az óraadók kihasználják a step mind a négy oldalát, de felhagynak a párhuzamos elemekkel, ami már komoly odafigyelést igényel.

A step a leghatékonyabb zsírégető és izomfejlesztő edzések egyike.
konditorna

A köredzést azoknak találták ki, akik a változatosabb mozgásfajtákat kedvelik. Egy-egy órán négy, maximum hat állomást tornáznak végig a lányok. Ez feladatonként átlagosan 10 perces kemény munkát jelent. Nem számít állomásnak a bemelegítés és a záró nyújtás, ami minden tornafajta alapeleme. A nyitó állomás többnyire a step - néhol súlyzókkal -, amit 5-6 gyakorlatból álló aerobik követ a talajon. A záróakkord többnyire egy súlyzós vagy szalagos feladatsor. A változatos mozgások mellett még azért is kedvelt ez a torna, mert egyszerre erősít és növeli az állóképességet.

Az aqua-aerobik több szempontból is kilóg a sorból. Nemcsak segédeszközeiben, de környezetében is túltesz az eddigi tornákon. A termekből ez alkalommal az uszodába költözik az óra. Az "aquások" maximum mellig érő vízben dolgoznak speciális kézi- és lábsúlyzókkal. A gimnasztikai gyakorlatokból merítő feladatsor végzése közben nincs szükség megerőltető munkára, ezért is ajánlott ez a fajta torna az ízületi betegek számára is.