Vágólapra másolva!

Futó-világnap az adakozás jegyében

1999-ben rendeztek először futó-világnapot Amerikában. Az ötlet Bill McDermott-tól ered, aki maga is harminc éve rendszeresen fut. "Szükségünk van egy olyan különleges napra, amikor az emberek szerte a világon egyszerre és együtt futnak" - tartja a szervező. A futó eseményekhez adományok gyűjtése is kapcsolódik. Fontos azonban, hogy minden résztvevő maga döntheti el, melyik alapítvány vagy szervezet részére kíván adakozni. Ezért is emlegetik még ezt a napot az adakozás nemzetközi napjaként is.

A kezdeményezésről az első évben csupán néhány publikáció jelent meg. Egy évvel később azonban az újságok már kiemelt eseményként foglalkoztak a futónappal, és a legkülönbözőbb versenyeken és távokon teljesítő résztvevőkkel. Idén pedig már az egész világra kiterjedő rendezvény létrehozása lett a cél.

A speciális sportnap lényege, hogy a résztvevők bárhol, bármilyen versenyen futhatnak. Ők döntik el, hol és milyen távon szeretnék megünnepelni ezt a napot. Akik szeretnének részt venni az eseményen, jelentkeznek a lakhelyükhöz legközelebbi központban, kiválasztanak egy távot maguknak, és leadják adományaikat. A versenyeket általában 5 kilométeren vagy maratoni távon indítják. Akiknek nincs kedvük versenyben részt venni, választhatnak családi vagy baráti futótársakat, de akár egyedül is kocoghatnak vagy sétálhatnak. A hangsúly a mozgáson, a sporton van.