Társoldalunk:

Eltemették Sir Peter Blake-et

Dél-Angliában pénteken eltemették az Amazonason múlt csütörtökön meggyilkolt Sir Peter Blake-et. A gyászszertartásra Európába repült Helen Clark, Új-Zéland miniszterelnöke is, aki nemzeti hősnek, korosztálya példaképének tartja a világhírű vitorlázót.

"Mérhetetlen veszteség érte országunkat. Az elmúlt egy hétben mindenki gyászolt" - mondta Clark, akit Trevor Mallard sportminiszter is elkísért a temetésre. A gyászszertartáson sokan vörös zoknit viseltek a hajós 1995-ös sikerére emlékezve. Abban az évben ugyanilyen színű lábmelegítőben nyerte meg az Amerika Kupát, s ezzel Új-Zélandon divatot teremtett.

A kalózok áldozatául esett Blake - aki évek óta Dél-Angliában élt családjával - 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Vitorlázóként szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995 után tavaly - a világ legrégebbi és egyik legrangosabb versenyén, az Amerika Kupán a győztes csapat kormányosa volt. A Whitbread földkerülő viadalon (a most zajló Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót irányította. Új-Zélandon kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.