Társoldalunk:

Gördeszka: vízből született négykerekű

Az, hogy egy deszkára állva száguldozzunk, már a '60-as években megfogant újító szellemű kaliforniai fiatalok fejében. Az egész a hullámlovaglásból ered. A szörfös srácok gondoltak egy nagyot, hónuk alá csapták a deszkát, hazamentek, és szereltek rá kerekeket. Nos, ez volt az első gördeszka a világon.

Fotó: Arany-Média
Az első deszkák kicsik voltak, keskenyek, s jóformán csak arra voltak jók, hogy kanyarodjanak velük. Az első trükknek nevezhető mozdulat(sor) a szlalomozás volt - röviddel a deszkák megjelenése után. A '70-es évek ebben is változást hoztak; a deszkások elkezdtek igazán kunsztolni. A stílusok kialakulását is erre az évtizedre tehetjük.

Elsőként a félcső jött, aminek talán az lehet az oka, hogy az ebben az időben divatos trükköket egy félcsőben, szinte laboratóriumi körülmények között lehetett kidolgozni. Ezekben az években a freestyle az egy helyben való gördeszkázást jelentette. Ez a mai legnépszerűbb utcai, azaz street stílusba ötvözve él tovább.

Streetversenyen "hivatalos" megfogalmazás szerint minden olyan, az utcán is potenciálisan előforduló akadály felállítható, amin trükköket lehet végrehajtani. Leegyszerűsítve: át lehet ugrani, le lehet csúszni róla, meg lehet fordulni fölötte stb.

Létezik még gyorsasági gördeszkázás is, ahol a sebesség megszállottjai keresnek valami nagyon elhagyatott helyet, ahol van ráadásul egy komolyabb lejtő is, s onnan zúdulnak alá. Fontos még, hogy nem állnak, hanem fekszenek a deszkán!

Magyarországon 1985-ben jelent meg a sportág. A hőskor a Hősök teréhez köthető, ahol kialakult egy deszkás társaság, a ma már Philadelphiában élő Bődi Zoltán vezetésével. Az első hazai felfutás a kilencvenes évek első felére tehető, a második körülbelül most kezdődik. A törés egy drasztikus áremelkedésnek volt köszönhető, ami miatt sokan egyszerűen anyagi okok miatt kénytelenek voltak abbahagyni a sportot. Az utóbbi egy-két évben viszont megjelent egy új, tizenéves generáció.

Komolyan körülbelül hatvanan versenyeznek, de több százra tehető a rendszeresen deszkázók száma. Szövetség alapítására már nem egy próbálkozás volt. Jelenleg a Zone nevű boltnak van hasonló kezdeményezése. Budapesten kívül jelentős a deszkásélet Gyöngyösön, Egerben, Veszprémben, Dunaújvárosban és a Budapest-környéki településeken. Kiépített pályánk egyelőre nem sok van a Görzenál, az Állatkert és az óbudai hangáron kívül. Ám ez utóbbiban már akár télvíz idején is lehet gyakorolni.