Társoldalunk:

Korcsolyaoktatás nemcsak kezdőknek

A Városligeti Műjégpályán nemcsak száguldozni lehet, ügyesedni is. Akinek még nem megy a hokifék, akár egy óra alatt megtanítják. A jeges oktatásra bármikor lehet jelentkezni.

Fotó: Arany-Média
A Városligeti Műjégpályán olykor - főként hétvégén - napi hét-nyolcezren is csúszkálnak - tudtuk meg a Műjégpálya igazgatójától, Bürger Miklóstól. A létszám azonban korántsem végleges. Most jönnek csak az ünnepek. Ilyenkor olyanok is kimerészkednek a jégre, akiknek még sohasem volt korcsolya a lábukon. A kezdőknek azonban nem kell tudatlanul jégre menniük; a műjégpályán harmincöt (!) oktató, szakedző segíti a tanulást.

Akik az utcáról szeretnének bemenni oktatásra, azoknak hétköznap délutánonként, illetve hétvégén délelőtt és délután tudnak időpontot adni. Jelentkezni bármikor lehet. Egy tízalkalmas tanfolyam díja belépővel együtt 6500 forintba kerül; de 750 forintért lehet venni egy alkalmas oktatási jegyet (belépővel együtt) is. Nyolc-tíz alkalom elég ahhoz, hogy egy kezdő elsajátítsa az alapvető jégbiztonságot. Aki ezzel nem elégszik meg, és esetleg meg szeretné tanulni a piruettet vagy még ennél is többet, annak a szakedzők további lehetőséget tudnak biztosítani: edzést tartanak jégtáncosoknak, műkorcsolyázóknak, szinkron-korcsolyázóknak, jégkorongosoknak és short-trackeseknek.

Oktatások időpontja: hétköznap délután (fél 5, fél 6, fél 7), hétvégén délelőtt és délután. Tízalkalmas tanfolyam díja: 6500 Ft, egyalkalmas 750 Ft.

"A kezdőknél az elsődleges hiba mindig abból adódik, hogy esésnél féltik a kezüket; amiből aztán a sérülés adódhat" - mondja Szarka Krisztina, szakedző. Az oktató hangsúlyozta: a balesetek elkerülése érdekében a kesztyű használata nagyon fontos! Oktatásra olyanok is jelentkezhetnek, akik már a jégen jönnek rá, hogy tudásuk nem az igazi. Jelentkezni azonban nem a jégen oktató edzőnél kell, hanem az épületben, ahol aztán a tudásának megfelelő csoportba osztják be. "Volt már példa arra is, hogy egy srác azért jelentkezett oktatásra, mert a többieket látva ő is meg szerette volna tanulni a hokiféket meg a koszorút" - mondja Bürger Miklós, aki beszámolt az eredményről is: a srác egy-két óra alatt megtanulta - az elkerített részen oktató edzőktől - biztonságosan a kunsztot, és már ment is vissza a barátaihoz. Kérdésünkre, hogy melyik korcsoport jelentkezik leginkább oktatásra, Szarka Krisztina a tizenéveseket emelte ki, de hozzátette: nem is olyan régen egy hatvan év körüli hölgy kereste fel, hogy tanítsa meg korcsolyázni, mert az orvosa javasolta. Ha lassabban is, de tíz óra után már a nagymama is biztonságosan megállta a helyét a jégen.

Oktatás hétköznap délután fél ötkor, fél hatkor van, illetve ha sok a jelentkező, akkor fél héttől is indítanak. Az órák ötvenpercesek. Hétvégén annyiban változik, hogy a délelőtti nyitva tartás alatt is van tanítás.

"Egy órára azoknak is érdemes jelentkezni, akik már tudnak korizni, de biztonságosan szeretnének jégre lépni" - állítják a szakemberek. Ugyanis az is lényeges, hogy esni tudjon az ember, illetve, hogy esést követően fel tudjon állni. Mindez hamar megtanulható, csak kevesen foglalkoznak vele. A legtöbb hiba abból adódik, hogy az illető hátulról próbálja feltolni magát, és a lába újból kicsúszik. Az alapok átvételéhez van, akinek húsz-harminc perc is elég, és ezt követően kellő jégbiztonsággal már balesetmentesen mehet a tömegbe.