Vágólapra másolva!

A világ legjobb játékosai ázsiaiak, jelenleg a koreaiak a legerősebbeknek. Sza De-uon a legjobbaktól biztosan kikapna, de így is kuriózumnak számít: ő játssza a legmagasabb színvonalon a badukot - a nagykövetek közül. A koreai diplomata - budapesti nagykövet - valószínűleg kollégái közül az egyetlen, aki valamilyen sportágban nemzetközi versenyen is indul.

- Hogyan kezdte?
-
Tízéves voltam, amikor először játszottam. Nagyon tehetségesnek tartottak. Miután elkezdtem játszani, pár hónapon belül legyőztem az édesapámat, majd egy év múlva, huszonöt fokozatot javulva, már egydanos mester voltam. Profi badukjátékos akartam lenni, sokszor akár napi tíz órát is gyakoroltam. Álmodoztam róla, de amikor végül döntenem kellett, az iskola mellett határoztam.

- A badukjátékosok sztárok önöknél?
-
Mi az hogy! Nagyon elismert emberek, például a nyári futball-vb decemberi sorsolásánál is egy híres badukjátékost kértek fel a showműsor egyik szereplőjének. Nem túlzás, hogy a legjobbak milliomosok, akik elképesztő díjazású tornákon ülnek asztalhoz.

- Az európai emberek inkább a sakkot ismerik, a badukot kevésbé. Meglehet mondani, melyik a bonyolultabb játék?
-
Nem az elfogultság mondatja velem, de a baduk sokkal jobban megmozgatja az agyat, mert lényegesen több a lépéslehetőség a tábla nagysága és a lépések egyszerűsége miatt. Bonyolultabbnak mégsem mondanám, inkább izgalmasabbnak. Ez nálunk nem egyszerűen csak egy játék, hanem kultúránk része, amelyet tanítanak a gyerekeknek az iskolában, és még egyetemi kara is van.

- Szombat-vasárnap Budapesten nemzetközi versenyt rendeznek, amelynél erősebb nem sok van Európában. Ön is követ fog majd kezébe. Milyen esélyekkel?
-
A fokozatom szerint ötdanos mester vagyok, amely nagyon erősnek számít, de természetesen az elfoglaltságaim miatt nem tudok annyit foglalkozni a sportággal, mint azok az ellenfelek, akik Budapestre jönnek. Az én célom a népszerűsítés, ezért is hívtunk meg a mi mércénk szerint is klasszisnak számító koreai versenyzőket, hogy szimultánt adjanak a verseny idején. Ha egy kicsit is közelebb tudjuk hozni a két kultúrát egymáshoz, akkor már nyertünk.

Lózs István

Ajánlat:

Koreai Badukszövetség