Vágólapra másolva!

A hegymászók az alaptábort működtető Himalayan Guides nevű angol céggel kötöttek szerződést, használhatják a megfelelő infrastruktúrával ellátott tábort, de önállóan, külső segítség nélkül másznak majd tovább.

Vagyis nem cipelik a felszerelésüket a serpák, erre már csak azért sincs szükség, mert ebben az idényben a magyar csapat az egyetlen, amely oxigénpalack nélkül vág neki a hegynek. A táborban elég nagy a forgalom, a tavaszi idényben sokan próbálkoznak a feljutással. Ez a negyedik magyar Everest-csapat - tavaly kettő is volt -, az eddigi két kísérlet, más utakon, sikertelen volt.

"A nepáli út a legkönnyebb a Mount Everestre" - mondta Zimmermann Ottó, az expedíció sajtófőnöke. "Azt hiszem, kialakult egyfajta fóbia, hogy magyar hegymászó képtelen feljutni az Everestre, ezért az a célunk, hogy most ezen a viszonylag könnyebb úton feljussunk, és legyőzzük a lelki akadályt. Utána majd biztosan mennek a nehezebb útvonalak is." A könnyebbség valóban csak viszonylagos - pláne oxigénpalack nélkül -, hiszen a nepáli normál út mellett is ott vannak a fejfák.

Az egyes tábor 6100, a kettes 6400 méter magasan van, a csapat már megjárta mindkettőt, ingázva akklimatizálódik. Ha az időjárás engedi, hamarosan felmennek a 7200 méteren lévő harmadik táborba. A csúcsra onnan indulnak majd, tehát a tervek szerint nem éjszakáznak majd a 7200 és a 8850 méter között. A tapasztalatok szerint május első felében a legjobbak az időjárási viszonyok, tehát úgy néz ki, hogy május 10-e előtt próbálkozik majd az expedíció a feljutással.

Kósa Tamás

Korábban: