Vágólapra másolva!
Egy bot és egy hosszabb spárgadarab még nem horgászfelszerelés. Mint minden hobbi és sport, a pecázás is rengeteg eszközt igényel.

Először is döntsük el, mekkora összeget szánunk erre a nyugalmas hobbira. Utána nézzük a botkínálatot. A bot ereje a kiválasztásnál fontos szempont lehet. Ezt angol fontban azzal a súllyal jelölik, mely a bot végére akasztva derékszögben görbíti meg a vízszintesen tartott botot. Minél nagyobb ez a súly, annál nagyobb terhet lehet dobni a bottal anélkül, hogy megsérülne.

Másfajta bot kell pergetéshez, keszegezéshez, megint más igényeket támaszt a fenekező pontyozás vagy a fenekező harcsázás. Az elsődleges szempont tehát ne az legyen, hogy "mindenes" botot vásároljunk. Aszerint válasszunk inkább, hogy általában milyen helyen és módon horgászunk.

Következő lépésben az orsókat vegyük szemügyre! A régebbi típusú peremfutóorsókat manapság a modernebb, úgynevezett multiplikátorok váltják fel. Ezek között vannak egy- és kétsebességű orsók. A szakemberek szerint hazai horgászviszonyok között a két sebesség adta lehetőségeket nem lehet kihasználni, így ezeket máris lehúzhatják a kezdők listájukról. Az egysebességűek között vannak felső és alsó állásúak, aszerint, hogy az eszköz ül vagy lóg a boton.

Választásunkat befolyásolhatja még az orsó áttétele és az a zsinórmennyiség, melyet tárolni tud. A tapasztaltabbak, ha tehetik, a nagyobb áttételt részesítik előnyben, így megkímélik magukat az "agyoncsörlőzéstől". Az orsó fontos elemei a fékek. Van centrifugális, mechanikus, mágneses és "csillagfék", mindegyik más-más feladattal. Beállításukhoz általánosságban elmondható, hogy kezdetben érdemes minden féket erősebbre állítani és így gyakorolni, elkerülve ezzel sok túlpörgésből adódó gubancot. Később tapasztalati úton találja meg mindenki a neki megfelelő erőviszonyokat.

Egyre több horgász hívja segítségül hálója megtöltéséhez a halradart. A csalódások elkerülése végett azonban jó, ha tudjuk, hogy a halradar nem víz alatti kamera. Jeleket közvetít, melyeket sok-sok horgászással eltöltött óra után tudunk csak megfejteni. A műszer fenékig hatoló hanghullámokat küld a vízbe egy adón keresztül, melyek visszaverődése adja a képernyőn megjelenő jeleket. A hanghullámok útjának idejéből a halradar először is kiszámítja a víz mélységét. A vízben lévő különböző tárgyak és halfajták máshogy reagálnak a hanghullámokra, eltérő módon verik vissza azokat. A halak esetében a hullámokat az úszóhólyag veri vissza. Minél nagyobb az úszóhólyag, annál erősebb jelet produkál. Ha a monitoron sok kis pontot látunk, az valószínűleg kis halak raját mutatja, az alatta lévő fekete vonal pedig a fenék jele. Ha a pici pontok közelében feltűnik egy fordított horog vagy félhold formájú jel is, akkor örülhetünk, mert az bizony nagyhalat jelez.

A fentieken kívül még sok-sok apró szerelékre, hálóra és egyéb eszközre van szükség. A vágóhorognak a nagyobb halak kiemelésénél vehetjük hasznát, csakúgy, mint a merítőhálónak, melyről a gyakorlott mesterek azt mondják, akkor jó, ha egy guggoló ember is belefér. A horogkötöző, csalifűző, horogkiszedő, halpikkelyező és horgászolló szintén sok mindenben segítségünkre lehet.

Korábban:

Nem hiányzik a könyvespolcáról?