Vágólapra másolva!

Ács Zoltán, Várkonyi László, Mécs László és Peter Legate együtt kelt útra a Lhotse falon található hármas tábor felé, amelyet Mécs alig három óra alatt el is ért. Őt követte Legate, majd később indult utánuk Ács és Várkonyi. A váratlanul viharosra forduló időjárásban a hátul mászó két magyar visszafordult, és néhány órán belül le is ereszkedett az alaptáborig. A viszonylag gyakorlatlan brit hegymászó viszont a sűrű hóesés ellenére is tovább haladt, és kilenc órai keserves küzdelemmel ért fel.

A két fenn rekedt mászó csak reggel kezdhette meg a leereszkedést. A sokkal tapasztaltabb Mécs indult elsőként, hogy a mászóköteleket társa számára megtisztítsa a vastag hótakarótól. Már csak kétszáz méterre volt a meredek aljától, amikor azt látta, hogy az őt követő Legate lezuhant a mélybe. Nem sokkal később a második előretolt táborból többedmagával visszatért, de már csak a brit holttestét találták meg.

A szerencsétlenül járt hegymászó a lezuhanásakor elszenvedett súlyos sérüléseibe azonnal belehalt. A magyar csapat a tragédia ellenére sem változtatja meg tervezett programját, vagyis egy-két héten belül megkísérli a Mount Everest meghódítását.

Korábban: