Társoldalunk:

Csak Erőss Zsolt jutott fel az Everest csúcsára

A várva várt hivatalos tájékoztatóból kiderült, hogy valóban sikeres volt a magyar Everest-expedíció. A korábbi hírekkel ellentétben azonban csak Erőss Zsolt jutott el a 8850 méteres magasságba. A hegymászó oxigénpalackkal jutott el a csúcsra, mert a korábbi sikertelen kísérlet után nem volt elég ideje regenerálódni. Társa, Várkonyi László újra palack nélkül próbálkozott, ő 8750 méterig jutott el. A többiek az első kísérlet után lefelé indultak el, mert egészségi állapotuk nem engedett meg egy újabb próbálkozást.

Előzmények, útvonalak, költségek, rekordok

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Erőss Zsolt az indulás előtti sajtótájékoztatón
Ma reggel, azaz május 27-én magyar idő szerint 9 óra 30 perckor befutott a McShannon ügynökség telefonjára az a várva várt hívás, amely megerősítette azt, amit két nap óta tudunk a különböző híradásokból: magyarok jártak a világ tetején.

Erőss Zsolt, a Mount Everest Expedíció 2002 csapatának egyik legtapasztaltabb mászója 25-én délelőtt fél 11-kor feljutott a Mount Everest tetejére. Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erőss a fő csúcsra oxigénpalackkal mászott.

Az oxigénpalack használatát az indokolta, hogy Erőss a másfél héttel ezelőtti sikertelen kísérlet után, amikor is oxigénpalack nélkül 8700 méterig jutott, az alaptáborban nem volt képes olyan mértékig regenerálódni, hogy nagyobb kockázat nélkül vállalhatta volna a csúcskísérletet.    

A Déli csúcs megmászása egyébként a szakmai megítélés szerint szinte azonos értékű a fő csúcs megmászával. A két magyar egészségi állapota jó, az ilyenkor szokásos kimerültségen kívül egyéb bajuk nincsen.     

A ma délelőtt érkezett telefonos híradás arról is beszámolt, hogy a csúcsról az alaptáborba tartó kétnapos leereszkedés igen megeröltető volt az egyre romló időjárás miatt. Erőss Zsolt és Várkonyi László holnap hagyják el az alaptábort, és két-három napon belül érkeznek Katmanduba.

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Mount Everest