Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán nem volt kegyes az úszóhoz: olykor kétméteres hullámok is hátráltatták a sportteljesítményt, minek következtében Meca rengeteget szenvedett, többször hányt is. Szerdán éjfélkor vetette magát a hullámok közé Santa Cruz de Tenerife kikötőjében, s jó tempóban kezdte meg csaknem egy teljes napig tartó tengeri útját. Az úszó nem kérte a cápáktól védő ketrecet, "szabadon" úszott, de hamarosan hányinger tört rá, ami végigkísérte útján. Többször olyan rosszul érezte magát, hogy a csónakon őt kísérő orvosnak kétszer is injekcióval kellett segítenie rajta.

Másnap hajnalban annyira hullámozni kezdett a tenger, hogy ez nehezítette Meca előrehaladását. A meduzák is zaklatták, ezért magára öltött egy neoprén úszódresszt, de hamarosan le kellett vetnie, mert zavarta az úszásban. Féltávnál a távolban derengeni kezdett a cél, Gran Canaria szigete, ami doppingolta Mecát. Az úszó vércukorszintje az átkelés vége felé vészesen leesett, de így is elérkezett céljához, a Las Palmas-i Las Canteras strandjára, ahol 10 000 tomboló érdeklődő várta.

Meca az átkelés során - amint kiszámították - 150 000 karcsapást tett: "Két órával a célba érkezés előtt már fel akartam adni, annyira fáradt voltam, de azt mondtam magamban: inkább meghalok." Végül mégis megcsinálta.

Ch. Gáll András

Ajánlat: