Társoldalunk:

Erőss: Egy órát töltöttem a világ tetején

Szerencsésen megérkeztek Nepál fővárosából, Katmanduból Amszterdamba a sikerrel járt magyar Mount Everest-expedíció tagjai és 12 órakor landoltak Ferihegyen. Érkezésüket megtekinthetik az [origo]-hoz eljuttatott egyik videofelvételen, míg egy másik filmen meghallgathatják Erőss Zsolt rövid értékelését a csúcs meghódításáról.

A film MPEG formátumú, vagyis az összes népszerűbb médialejátszóval (például Windows Media Player, RealPlayer, QuickTime Player) lejátszható.

"Felemelő érzés volt feljutni a csúcsra. Egy órát töltöttem el a világ legmagasabb pontján, magammal vittem egy magyar zászlót is, amely most velünk együtt ismét hazatért." Ezt Erőss Zsolt, a "világ tetejének" első magyar meghódítója mondta, miután  az eredetileg tervezettnél négy nappal korábban, csütörtök délben hazaérkezett a május 25-én sikerrel járt magyar Mount Everest-expedíció.

"Első alkalommal oxigénpalack nélkül próbáltam meg feljutni a Mount Everestre: ez a kísérlet azonban sajnos nem sikerült" - mondta Erőss. "A második roham előtt rossz fizikai állapotba kerültem, fájt a torkom, és tudtam, hogy a készülék nélkül nem tudnám meghódítani a csúcsot. Május 25-én ötvenen indultunk a végső támadásra, és végül nekem is sikerült elérni áhított célomat."

A Magyar Mount Everest 2002 expedíció - Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán,  Mécs László és Erőss Zsolt - a nepáli normál útvonalon indult a 8848 méteres magasság meghódítására. A csapat tagjai - akik közül négyen már jártak nyolcezer méternél magasabb csúcson - önállóan, saját menetrend szerint törtek a csúcsra, s a mászáshoz nem akartak oxigénpalackot használni. Az idei kísérlet kedvezőtlen előjelekkel indult: a magyarokhoz csatlakozott brit hegymászó, Peter Legate a viharosra forduló időjárásban április 30-án lezuhant, s súlyos sérüléseibe belehalt.

A magyar expedíció tagjai május 13-án indultak el először az 5300 méteres alaptáborból a csúcs meghódítására. Május 16-án a hegymászók 8350-8700 méterig jutottak, de kénytelenek voltak visszatérni az alaptáborba. A következő kísérlet során Erőss Zsolt Várkonyi Lászlóval kezdte meg a csúcstámadást, s május 25-én Várkonyi körülbelül 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül, míg Erőss Zsolt oxigénpalackkal feljutott a Mount Everestre.

Jövőbeni céljait illetően egyelőre csak annyit mondott, hogy szeretne évente egyszer tagja lenni egy Himalája-expedíciónak.

Korábban:

Fórum:

Mount Everest