Társoldalunk:

Megbűnhődnek Sir Blake gyilkosai

Tavaly decemberben az egész sportvilágot megrázta a hír, miszerint Sir Peter Blake-et kalózok támadták meg az Amazonason, és belehalt sérüléseibe. A gyilkosok most megkapták méltó büntetésüket: huszonhattól harminchat évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket.

Sir Peter Blake
Hosszú időre börtönbe küldték Brazíliában Sir Peter Blake új-zélandi vitorlázó gyilkosait. Az 53 éves sportolót tavaly december 5-én ölték meg kalózok, amikor az Amazonason végzett kutatásokat. A kalózok több lövéssel megölték a vitorlázót, két társát pedig megsebesítették, végül egy hajómotorral és négy karórával elmenekültek.

Az elsőszámú vádlott 36, a második 35 évet kapott, két társukra egyformán 32 év szabadságvesztést szabtak ki. Segítőik közül az egyik 28, a másik 26 évre kerül rács mögé.

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök-asszony üdvözölte a bíróság döntését.

Blake 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995-ben és 2000-ben - volt a világ legrégebbi és egyik legrangosabb vitorlásversenyének számító Amerika-kupán győztes csapat kormányosa, illetve irányítója. A Whitbread földkerülő viadalon (a Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót vezette. Hazájában kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, s 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Korábban:

Eltemették Sir Peter Blake-et