Társoldalunk:

Fossett megkerülte a Földet

Valóra vált az amerikai Steve Fossett álma: a chicagói multimilliomos kedden átrepült a keleti hosszúság 117. fokán, és ezzel első hőlégballonosként sikerült egyedül megkerülnie a Földet.

Forrás: EPA

Az amerikai milliomos végre
sikerrel járt
Fotó: EPA
Az 58 éves férfi vállalkozását figyelemmel kísérő és segítő St. Louis-i repülésirányító központ tájékoztatása szerint Fossett a "Szabadság szelleme" névre keresztelt járművével kedd este haladt át a rekordkísérlet kiindulási pontja fölött.

"Hosszú utat tudhatok magam mögött. Nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztem" - mondta telefonon Fossett, aki útja során 31 ezer kilométert tett meg.

Az amerikai sportember helyi idő szerint várhatóan szerda reggel száll le Ausztráliában, majd Sydneyben sajtóértekezleten számol be kalandjáról.

Az egykori tőzsdeügynök eddig ötször vágott neki a Föld körberepülésének, legutóbbi vállalkozása 2001 augusztusában Brazília déli részén ért véget.

Fossett a hőlégballonozáson kívül a vitorlázásban is rekordernek számít, utóbbi sportágban 2001-ben öt világcsúcsot ért el: megjavította a 24 órás rekordot, az Atlanti-óceán és a La Manche csatorna átszelésének, valamint az angliai Wight-sziget körbehajózásának csúcsát, s a Miami és New York közötti távot is ő tette meg a leggyorsabban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK