Vágólapra másolva!
Másodszorra indul magyar páros az Alpok-hegységet átszelő mountain bike maratonon. A Bogár Gábor - Hasenfratz Péter csapat tavaly debütált az adidas TransAlp Challenge-en, s a több száz együttese között rögtön az 5. helyen végeztek.

Idén már ötödik alkalommal rendezik meg az Alpok hegyeit átszelő TransAlp Challenge mountain bike maratont. A rendhagyó versenyen csak páros csapatok indulhatnak, s a távot végig közösen kell teljesíteniük. Hogy az egyes párosok a versenyen végig együtt haladnak, szigorúan ellenőrzik a szervezők. Az útvonal is versenyenként változó, hol rövidebb, hol hosszabb, hol több a szintemelkedés, hol kevesebb. Az idei terep mind távban, mind szintkülönbségben kevesebb lesz a tavalyinál, de ez még nem jelenti azt, hogy az indulóknak is könnyebb dolguk lesz. Egy ilyen hosszú távú versenyen sok függ az időjárástól, az út murva-beton-erdei ösvény arányától, az emelkedők hosszától és meredekségétől. A csapatok július 20-án, szombaton rajtolnak az 580 kilométeres, 18 000 méteres szintemelkedésű távon. A teljesítésre 8 nap áll mindenki rendelkezésére.

A versenyen minden napja külön szakasznak számít. Minden szakaszon tömegrajtban indítják a csapatokat, s értelemszerűen mindig az adott nap leggyorsabb csapata lesz a szakaszgyőztes. Az összetett versenyt az a csapat nyeri, amely jól taktikázik, s az összidőeredménye a legkevesebb, vagyis a legrövidebb idő alatt teljesíti az 580 kilométert. A verseny Mittenwaldból (Németország) indul, majd az ausztriai szakaszon érinti Imstet, Ischglt és Nauderst, s átlép Olaszországba, ahol Naturns, Meran, Malé és Andalo mentén halad Riva del Gardáig, a célig.

Bogár Gábor és Hasenfratz Péter először tavaly nyert "belépőt" a TransAlpra. A 2001-es Duna Maraton első két helyezettjének volt ez a díja. A fiúknak akkor mindössze két hetük maradt a felkészülésre, s így is a 373 csapatból ötödikként értek célba. Idén 350 csapattal veszik fel a versenyt, s ezúttal sem adják alább; most is a 4-5. helyen, közvetlenül a profik mögött akar végezni a magyar páros. A tavalyi tapasztalatokat feldolgozva, idén már saját háromfős legénységgel vágnak neki az útnak. Megy velük egy masszőr, egy szerelő és egy kerékpáros, aki minden nap előre gondoskodik a fiúk frissítéséről. A montisok folyamatosan jelentkeznek majd a verseny különböző pontjairól. A www.mozduljvelunk.hu végig követi a versenyt, s minden nap hírt ad a magyar csapat helyzetéről.