Vágólapra másolva!
A biztonságot veszélyeztető karók eltávolítására hív föl a Balaton-vidék térségi horgász szövetsége, kihasználva a tó alacsony vízállását.

Kutassy László, a Balaton és Térsége Regionális Horgász Szövetség elnöke - aki egyben a tópart legnagyobb horgász egyesületének, a füredinek is a vezetője - elmondta: a tó tragikusan alacsony vízállását kihasználva végre eltávolíthatók a víz felszíne alól most előbukkanó csónakrögzítő és jelzőkarók.

- A horgásztársakat arra buzdítjuk, hogy a magunk és mások biztonsága, a víz- és környezetvédelem érdekében összefogva távolítsák el a fölöslegessé vált karóerdőt - fogalmazott a három balatoni megye, Somogy, Veszprém és Zala horgászszervezeteit tömörítő szövetség elnöke.

A három megye 136 egyesülete alkotja a balatoni horgászszövetséget, amelynek mintegy harmincezer tagja van, s a tapasztalatok szerint majdnem minden tagra jut egy-egy "tóban felejtett", a Balaton apadása miatt most kilátszó, eltávolításra váró veszélyes karó, cölöp.

- Több ezer olyan karó van a Balatonban, amelyet télen nem szedtek ki, vagy letört, de ezek számát gyarapítják a nádasokban az elhagyott csónakbejárók cölöpei is. Ezekre a karókra és cölöpökre ráúszhatnak a fürdőzők, ráugorhatnak a vízibicikliző gyermekek, fönnakadhatnak rajtuk a gumicsónakkal, gumimatraccal arra járók - sorolta a szövetség vezetője azokat az okokat, amelyek miatt sürgetővé vált azoknak a karóknak az eltávolítása, amelyek az
előírások megszegésével maradtak a tóban.

Kutassy László elmondta azt is, hogy arra biztatják a balatoni horgászokat, karó leverése helyett súllyal és horgonnyal biztosítsák csónakjukat halfogás közben a tó vizén, mert így nem veszélyeztetik a Balaton nyújtotta örömök élvezőit.