Vágólapra másolva!
A levegőbe emelkedett szombaton az új-zélandi hegyekből az amerikai Steve Fossett, aki a vitorlázórepülés magassági csúcsát kívánta megdönteni - sikertelenül. A magasabb légrétegekben található szél elégtelensége miatt vissza kellett tértnie a földre.

Fossett háromórányi repülés után, alig több mint kétezer méteres magasságból fordult vissza, miután reménytelennek ítélte a tervezett 19 ezer méteres magasság elérését. Földet érése után azonban nyomban bejelentette, hogy vasárnap újabb kísérletet tesz, mert akkorra jobb légköri viszonyok ígérkeznek.

"Érdekes kísérlet volt. Azt hiszem, vasárnap reggel jobb esélyünk lesz" - mondta Fossett. A chicagói milliomos ezúttal kora reggel kíván elindulni - szombaton helyi idő szerint délutánra tette a startot. Fossett és kísérője, Einar Enevoldson nyugalmazott NASA-pilóta űrhajósöltözékben indult útnak, hogy ellenálljon a magasban uralkodó roppant hidegnek és alacsony légnyomásnak. Az amerikai Bob Harris 14 700 méteres magassági rekordját szerették volna megdönteni, de távlati tervei szerint Fossett el kíván jutni 30 ezer méterig.

Korábbi nyilatkozata szerint tisztában van azzal is, hogy a magassági kísérlet sokkal veszélyesebb, mint előző rekordja, a hőlégballonos körutazás: a légörvények megrongálhatják a vitorlázó repülőgépet, és nem kizárt, hogy ejtőernyős ugrással kell életüket menteni. Fossett korábban 50 százalékos esélyt adott magának arra, hogy kísérletük sikerül. Ám mint elmondta, semmiképpen sem adja fel: ha vasárnap sem jár sikerrel, akkor jövőre újra próbálkozik.