Vágólapra másolva!
Azonnali és hatékony segítséget vár a kormánytól a Balatoni Szövetség a tó megmentése érdekében, a szervezet levélben tárja fel a Balatonnal kapcsolatos gondokat a közjogi méltóságoknak, a szaktárcáknak és a Magyar Tudományos Akadémiának.

Erről a 74 Balaton körüli települést tömörítő szervezet keddi, Marcaliban megtartott közgyűlésén határoztak a résztvevők.

A későbbiekben indulatoktól sem mentes, egyesek által a szövetség felelősségét is felvető, ezzel annak létjogosultságát is megkérdőjelező közgyűlés félórás késéssel kezdődött el, mivel az eredetileg megjelölt időpontban nem volt határozatképes.

Megoszlottak a vélemények arról, hogy miért nem vett részt a közgyűlésen a szövetséghez tartó települések kétharmada, abban azonban a 29 megjelent egyetértett, hogy az államnak mint tulajdonosnak sokkal nagyobb a felelőssége a tó létéért, mint ahogy azt eddig kifejezésre jutatta.

Sós Zoltán, Balatonboglár polgármestere annak a véleményének adott hangot, hogy a Balatonnak nincs gazdája. Hozzátette: az elmúlt 30-40 évben a Balatont "lerabolták", és a visszajuttatott pénz messze nincs arányban az itt megtermelt, az államhoz befolyt összeggel.

A Velencei-tó vízszintje nőtt, a Balatoné változatlan/sport/x-mag/20020722avelenceito.htmlMegállapodás a balatoni horgászérdekek képviseletéért/sport/x-mag/20020911megallapodas.htmlMegközelíthetetlen balatoni vitorláskikötők20020405egyre.htmlEmelkedett a Balaton vízszintje/itthon/20020811emelkedett1.htmlKritikus a Balaton vízszintje/itthon/20020731kritikus.htmlHova tűnt a balatoni hínár?/tudomany/elet/20020717hova.htmlSzükséges lehet a Balaton vízszintjének megemelése/itthon/20010822szukseges.html

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere jelezte: több vállalkozó is fontolgatja, hogy beperli az államot az elmaradt haszon miatt. Javasolta, hogy indítsanak mozgalmat a Balaton megmentéséért, ugyanis megítélése szerint ha nem történik gyors és kedvező változás, akkor az idei, átlagosan 30 százalékkal kisebb
turistaforgalom jövőre tovább csökken.

Lombár Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az iszaposodás nem csak Balatonfenyvest veszélyezteti, hanem az egész déli partot.

Mint mondta: nem véletlenül kérte 11 déli parti település polgármestere közösen már az elmúlt évben, hogy kotorják a medret.

Gönczy János, a Balatoni Halászati Rt. vezérigazgatója meghívottként kijelentette: nem szabad most azon meditálni, hogy a máshonnan bevezetett víz megfelelő-e, az a legfontosabb, hogy víz legyen.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az átgondolatlan kotrások nem vezetnek eredményre, ehhez többek között az áramlásokat vizsgáló mérésekre lenne szükség, ilyen azonban utoljára az 1930-as években volt, azóta csak becslésekre hagyatkoztak.

A közgyűlésen a Balatoni Szövetség önkormányzati választáson való megjelenése is napirendre került.

A Balatoni Szövetség Veszprémben önálló listát állít. Szabó Imre, a szövetség elnöke tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy eddig nem tudták feltölteni a listákat. A kistelepülési listán még van egy szabad hely, a nagylistán pedig a korábbi négyből két jelölt visszalépett.

Somogy megyében a szövetség nem indít önálló listát.

Ehhez kapcsolódva Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés és a Somogyért Egyesület elnöke kifejtette: a választáson önálló listával induló civil szervezet jelöltjei között többen vannak olyanok, akik tagjai a Balatoni Szövetségnek, közülük a kis- és nagylistán egyaránt hárman-hárman szerepelnek az első tízben.

Szabó Imre tájékoztatása szerint Zala megyében a szövetség kislistát nem állított, az öttagú nagytelepülési listát pedig a Balatoni Szövetség elnökeként ő maga vezeti.