Társoldalunk:

Vadvizek a szomszédban - Bela patak

Potraviny-Dovalovo szakasz (WW II-III.)
Potraviny után a folyó szélesebbé, beláthatóbbá válik, sodra kissé lassul. A vashíd alatti szakaszt sokan ismerik, számtalan túrázó tapasztalhatta meg raftingtúrák során. A folyó továbbra is sebes, kanyargós, de beláthatósága viszonylag jobb.

Tapasztalt evezősök számára nem különösebben jelentős  kihívás, ugyanakkor kezdőknek komoly feladatot jelenthet az evezés: gyakran több részre szakad, változtatja medrét, több nagy rőzsegát veszélyes csapda lehet hajó és hajós számára egyaránt. Két, alámosott hordalékfal alatt sokszor nehezen átevezhető örvényes kanyarok alakulnak ki. Aki evezés közben hátra tud pillantani, láthatja a Krivan gyönyörű, jellegzetes háromszögét a fák felett. A környezet szépsége azonban senkit se andalítson el, mert az evezés folyamatos odafigyelést igényel. Vavrisovo alatt két évvel ezelőtt erőmű épült, melynek jobb oldali vízlépcsője körültekintéssel evezendő, magas vízállásnál izgalmas, hullámos szakasz.

Dovalovo-Vág-torkolat (WW II.)

Forrás: aqua magazin
A folyó az autópálya hídja alatt áthaladva lelassul, tovább szélesedik, kanyarulatai hosszabbakká válnak. Sodra gyors, de a hullámok kicsik, zúgók nincsenek. A jól belátható szakasz kitűnő gyakorlóhely kezdő kajakosoknak, raftosoknak. A meder nem rejteget veszélyeket. Sajnos a Vág-torkolat felett a közelmúltban négy vízlépcső épült hatalmas kő- és betontömbökből. Ezek nagy víznél óvatosan járhatók, s a felfújható hajók komoly sérülést szenvedhetnek,  akárcsak a raftok kipotyogó utasai. Belai csúszásunk a Vágba való beömléssel ér véget, ahol az omladozó agyagfal és a meder közepén lévő nagy szikla izgalmasan megkavarja a vizet, jó gyakorlóhelyet teremtve.

A Bela szeszélyes szépségén kívül Szlovákia nagy előnye, hogy viszonylag alacsonyak az árak. Az ember azt hiheti, hogy rosszul hall vagy lát egy-egy kör sör után. Mellette szól a relatíve kis távolság is, megússzuk mintegy  három és fél óra utazással. Ha nem zavarnak bennünket útközben a szocreál gyárak és lakótelepek, az Alacsony- és a Magas-Tátra szépsége lenyűgöző. Ha valaki a hideg vizes fürdőzés után meleg vízben óhajtja kiáztatni magát, megteheti azt Liptószentmiklóstól 15 km-re, Besenyovo korszerű vasas gyógyfürdőjében.
A szlovák emberek - esetleges eltérő híresztelések ellenére - korántsem ellenségesek, ha problémánk volt, mindig találtunk segítőket. Igaz, mindig próbálunk élni kevéske szlováktudásunkkal.

Útvonal (270 km): Budapest-Parassapuszta-Zólyom (Zvolen)-Besztercebánya (Banska Bystrica)-Liptóújvár (Liptovsky Hradok)-Podbanszkó (Podbanské).

Kis Gábor, Willner Péter

Kérje az Aqua Magazin ingyenes mutatványszámát!

Előző
  • 1
  • 2
Következő