Társoldalunk:

Környezeti szépségek és veszélyek Egyiptomban

Az egyiptomiak született hajósok - nem véletlenül ihlették meg Heyerdahlt is -, a hajóábrázolás már az i. e. 4000-ből származó agyagkancsókon feltűnik. A hajó volt a legfontosabb közlekedési eszköz, a piramisok építőanyagát is hajókon szállították. A Níluson még ma is közlekednek az ősi vitorlások, a kék színű felukkák másai. Hitük szerint a halott király is hajón, az ún. Naphajón szállt az égbe a Napistenhez. Az 1954-es feltalálásának helyén, a Kheopsz-piramis mellett kiállított, 43 méter hosszú Naphajó még mindig kiváló állapotban van.

Utazás Egyiptomba

Utazásra akkor adjuk fejünket, amikor mást szeretnénk megélni, mint amit a mindennapok nyújtani tudnak. Egyiptomi utazásra pedig akkor, amikor álmainkban látott meseszerű élményekre vágyunk. Egyiptom valóra váltja a messziről jött utazónak Nagy Sándorról és Kleopátráról, hőségben izzó sivatagról, a Nílus ajándékáról, Kelet nyüzsgő bazárjairól, fáraókról, romantikáról szőtt álmait. Ehhez ezernyi ereklyét hagytak rá a letűnt évezredek: Alexandria lüktető kikötője, Kairó ősi bazárjai, Karnak és Luxor templomai, Gíza piramisai, a Nílus lassan hömpölygő vize, II. Ramszesz temploma Abu Szimbelben, mind-mind díszletet adnak képzeletünk szárnyalásához.

Forrás: aqua magazin

A Khefrén-piramis

Egyiptom földjére lépve a forró afrikai széllel együtt érint meg a Kelet sokszínű pezsgése és a ködbe vesző végtelen múlt falakat, tájakat és lelkeket körülölelő lehelete. A múlt a jelennel és a jövővel, a valóság az álommal, az egzotikum az Ezeregyéjszaka meséivel keveredve festi meg Egyiptom sokszínű, ízű és illatú portréját.

Kairó, a kezdet és a vég

A Budapest-Kairó távolság az Egyptair és a Malév menetrend szerinti járataival három óra. Egyiptom fővárosa egyúttal Afrika legnagyobb városa is, az ezeréves arab kultúra hagyományainak letéteményese A Nílus mentén fekszik, ott, ahol a folyó sok mellékágra válik szét, melyek a Földközi-tengerbe torkollanak. Kairó okkal leglátogatottabb nevezetessége a közeli Gíza. Itt található a világ hét csodájának egyike, a gigászi méretű és rejtélyes piramisok - a Kheopsz-, a Khefrén- és a Mükerinosz-piramis. Közülük a legnagyobb a több mint 140 méter magas Kheopsz-piramis. Az építmény különlegessége, hogy alaprajza pontosan a négy égtáj felé mutat.

Karnaki templomegyüttes

Egyiptomi utazásunk egyik legszebb látnivalója a karnaki templomegyüttes.

Forrás: aqua magazin
A Karnaki templomok
Luxorból általában busszal vagy konflissal mennek át Karnakba, de aki ráér, annak a látvány miatt megéri a gyalogos séta. Három kilométer a távolság, és aki nem a Nílus-parti sétányon halad, hanem keresztül-kasul a külvárosi utcákon, találkozni fog a valódi Egyiptom arcával. Sok gyerek, meglepő szegénység, mindenfelé állatok. Bizony, ez is az utazás látnivalói közé tartozik. Ám mihelyt feltűnik Karnak, mindent elfelejt a látogató. Ha volt is róla elképzelésünk, annak nem sok hasznát vehetjük. Hatalmas területen fekszik, s a rengeteg épületmaradványt nehéz térképszerűen magunk előtt látni. A látvány azonban magával ragad bennünket. Az épületek sokasága nem egyszerre, hanem kb. kétezer éven át alakult ki, így dinasztiánként változott a kép, és gyakran az elődök által épített remekművek anyagát használták fel az új építményekhez.

Hajózás a Níluson

Az egyiptomi utazás egyik népszerű turistaprogramja a nílusi hajóút, mely egyszerre élmény a testnek és az ősi világ kultúrájának megismerésére vágyó szellemnek. Ötcsillagos hajók indulnak Luxorból, és járják be az egyiptomi kultúra fő verőerét, viszik el az utazót legszebb kincseihez. A Nílus évenkénti áradása teremtette meg a fáraók országának gazdagságát, ezért az ősi Egyiptomban különös tisztelettel adóztak a folyónak, és mintegy köszönetük jeléül mellé építették legfontosabb templomaikat.

Forrás: aqua magazin
Elefánt-sziget
A hajók, miközben felfelé haladnak a Níluson, nemcsak Egyiptom kies táját szelik át, hanem kultúrája bölcsőjét is. A hajó megáll mindazoknál az építészeti emlékeknél, amelyek azzá tették az országot, ami - csodálatra méltó látnivalók kifogyhatatlan tárházává. Az utazás átöleli Egyiptom valamennyi fontosabb emlékét. Mód nyílik Kairó és Gíza piramisainak megtekintésére, útba ejti a Királyok völgyét, Hatsepszut királynő templomát, a Memnón-kolosszust, Edfu és Kom Ombó templomait, Asszuánt és az Elefánt-szigetet. Egy hét felejthetetlen barangolás egy máig ismeretlen világ relikviái között.

Általános tudnivalók

Időzóna: GMT + 2
Terület: 1 millió km2
Népesség: 53 millió fő
A lakosság összetétele: arab (99%), núbiai, beduin, berber, szudáni
Hivatalos nyelv: arab
Beszélt idegen nyelv: angol
Vallások: muszlim (94%), kopt keresztény (5%)
Államforma: köztársaság
Hivatalos pénz: egyiptomi font (LE) = kb. 5 dollár = 100 piaszter
Fekvés: Észak-Afrika, a Földközi-tenger határolja, Líbia és a Gáza-övezet között helyezkedik el