Társoldalunk:

Emelkedik a Balaton vízszintje

A balatoni előrejelzések szerint jövő májusra emelkedik az elfogadhatónak tekinthető 90 centiméterre a tó vízállása, amely az idei mélypontot jelentő szeptember közepi 37 centiméterről mostanra fokozatosan 46 centiméterre nőtt - tudtuk meg Siófokon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségén.

Forrás: MTI
Még alacsony a vízállás
"Jelentős javulást a csapadékos téli időszaktól várunk. A május elejére valószínű 90 centiméteres vízállást a 75 éve vezetett vízügyi adatok és a meteorológusok által készített hosszú távú előrejelzések alapján számítottuk ki" - közölte Fejér Vilmos, a kirendeltség vezetője.

A szakember elmondta, hogy az ez évben mért legalacsonyabb, 37 centiméteres vízállásnál sokkal kisebbet is  tapasztalhattak már a Balatonnál élők, s a siófoki vízmérce nulla pontja alatti, negatív vízszint is előfordult az elmúlt évszázadban: 1921-ben -39, 1922-ben pedig -26 centimétert is mutatott a vízállást jelző mérce.

Hozzátette: az elmúlt évtizedekben utoljára 1961-ben süllyedt 40 centiméter alá a balatoni vízállás, amikor 33 centiméter volt a legalacsonyabb vízszint.

Fejér Vilmos megemlítette, hogy utoljára 2000 tavaszán eresztettek le vizet a Sión a Balatonból a magas vízállás miatt, 1999-ben pedig úgy volt 87 centiméter a legalacsonyabb vízállás, hogy közben a siófoki zsilip fölnyitásának köszönhetően 600 millió köbméter víz távozott a tóból.