Társoldalunk:

Valle d´Aosta, az olasz síparadicsom

Az Alpok francia és svájci határánál található Olaszország legkisebb tartománya, Valle d'Aosta, mely a síelők és a téli sportok kedvelőinek igazi paradicsoma. A 4000 méter fölé érő Monte Bianco (Mont Blanc), Monte Rosa, Cervinio és Gran Paradiso hegyein nyolc körzetben huszonnyolc kisebb-nagyobb síállomás található, ahol minden korosztály megtalálhatja a felkészültségének és állóképességének megfelelő sportot.

A téli turizmus egyik legismertebb olasz úti célja Valle d'Aosta. A tartományhoz többek között 878 kilométernyi sípálya, 300 kilométernyi sífutó pálya, 166 modern és gyors felvonó, 1234 valamennyi téli sporttal és korosztállyal foglalkozó síoktató, 185 alpesi túraútvonal, 107 menedékház, műhóberendezések és kivilágított pályák tartoznak. Ezek azok a számok, melyek garantálják, hogy a télisportok kedvelői közül mindenki megtalálja a számára legjobbat. Az idelátogatók a klasszikus téli sportokon kívül kipróbálhatják például a jégmászást, a kutyaszánhajtást, a jégen autózást, a motoros szánkót, a síalpinizmust, nem beszélve a "heliski"-ről (mely során helikopter juttatja a síelőt a kiszemelt csúcsra) és a hőlégballonos repülésről.

Az itt töltött téli vakációt azonban nemcsak az elsőrangú síelés teszi felejthetetlenné. A sportoláshoz szükséges kiváló feltétek mellett a meleg, szívélyes fogadtatás, a kis hegyi falvak hagyományőrző, derűs atmoszférája, a gyönyörű kilátás és a finom konyha szintén fontos jellemzői e tartománynak.

Forrás: --

Cervinio

Cervinio egész biztosan az egyik leggyönyörűbb hegy a világon; 284 kilométer sípálya, 48 felvonó, 30 kilométer sífutó pálya, valamint az Alpok legmesésebb, érintetlen útvonalai tartoznak ide. A híres Zermatt környékén öt fontos síközpont van: a 2005 méteren található Breuil-Cervinia az Alpok egyik legnagyobb síelőhelye. A 212 kilométernyi pályán úgy síelhetünk, hogy egész nap nem kerülünk még egyszer ugyanarra a szakaszra. A modern felvonók pár pillanat alatt visznek 3489 méter magasra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környező csúcsokra. Innen egy 10 kilométer hosszú jégpályán vagy a Zermatt lejtőin jöhetünk le a völgybe. A snowbord szerelmeseit pedig a SnowPark várja.

Forrás: --
Valtournenche
A közelben levő Chamois az egyetlen olyan hely Valle d'Aostában, ahova nem vezet autóút, csak fogaskerekűn közelíthető meg Buissonból. Ebben a valóban nyugodt városban a sípályák mellett sífutó- és snowbord pályák is vannak. Itt található még a történelmi Valtournenche (2982 m), valamint az elsősorban kezdőknek és családoknak ajánlott, csodálatos erdőkön és napos tisztásokon átvezető sífutópályáiról híres Torgnon és La Magdeleine.

Előző
Következő