Társoldalunk:

Vitorlázás - A Rum útja: sokan feladták

Több hajós számára már néhány órával a rajt után befejeződött A Rum útja elnevezésű szóló vitorlásverseny.

Franck Cammas trimaránja árboctörést szenvedett, s bár a mentőhelikopter azonnal a segítségére sietett, ő nem akarta sorsára hagyni a több millió eurós vitorlást. Így csak a szerencsének volt köszönhető, hogy amikor honfitársa, Jean La Cam éjszaka a sodródó hajótestnek ütközött, mindketten sértetlenek maradtak. De Cam is kénytelen volt feladni a versenyt. Cammas trimaránját végül mentőcsapata bevontatta Roscoff kikötőjébe.

Szintén a többtestű vitorlások között Bertrand de Broc technikai hiba miatt adta fel. A Vendée Globe-győztes Michel Desjoyeaux hasonló okok következtében megállt Brestben, de folytatta a viadalt, igaz így több mint 80 mérföldes hátrányba került.

Ebben a kategóriában a favorit francia Loick Peyron vezet, az egytestűeknél - ahol eddig négy kieső akadt - honfitársa, a legutóbbi Vendée Globe-on harmadik Roland Jourdain halad az élen.

A mezőny a franciaországi St. Malo kikötőjéből indult, hogy átszelve az Atlanti-óceánt a karib-tengeri Guadeloupe szigetén érjen célba. Az első várhatóan tíz nap alatt teljesíti a mintegy 7000 kilométeres távot.