Társoldalunk:

Tihanyi Garda fesztivál

Tihanyban ismét megrendezik a Balaton egyik legjellegzetesebb haláról elnevezett  Garda fesztivált - tájékoztatott Bors István tihanyi polgármester csütörtökön.

A garda őszi tihanyi halászatának hagyományait felújítandó fesztivált a helyi önkormányzat, a községi művelődési ház, a Balatoni Halászati Rt. és a félszigethez kötődő Vinitores Tychonienses Borlovagrend szombaton és vasárnap rendezi meg.

Forrás: MTI
A révnél szombaton 10 órakor kezdődik a kora délutánig tartó gardahalászat, amelyben a halászati rt. két hajója vesz részt, a vendégeket két kísérőhajó szállítja majd.

- "Látó ember" nem lesz a "látott halnak" nevezett garda halászatán, mert a halászatra ma alkalmas részen nincs megfelelő magaslat - tájékoztatott a polgármester.

Egykoron az egyik tihanyi dombon helyezkedett el a "látó ember", aki a magasból figyelte a garda mozgását, a raj haladását, s jelzéseivel a fogásra legalkalmasabb helyre irányította társait.

A fesztivál szombati napján a tihanyi bencés apátságban megáldják a kifogott gardát és az  új bort, a Művésztelepen pedig az ősi módon megejtendő gardasütéssel várják az érdeklődőket.

A művelődési házban tudományos előadás hangzik el a "látott hal"-ról, Hej, halászok, halászok címmel a tihanyi népdalkör ad műsort, végül pedig a  Muzsikás együttes lép közönség elé.A nap folyamán halászati kiállítás nyílik, és hálókötés-bemutató is lesz a művelődési házban.

Vasárnap a helyi halászcéh telepét tekinthetik meg tihanyi Garda fesztivál iránt érdeklődők, délelőtt tihanyi gyermek néptáncosok adnak műsort a művelődési házban, a borlovagrend pedig új tagokat avat.

A Garda fesztivál halfelismerő versennyel, halfűzéssel, a különleges balatoni halas ételek leírásainak ismertetésével, horgász-játékkal és táncházzal zárul.