Vágólapra másolva!
Tihanyban ismét megrendezik a Balaton egyik legjellegzetesebb haláról elnevezett  Garda fesztivált - tájékoztatott Bors István tihanyi polgármester csütörtökön.

A garda őszi tihanyi halászatának hagyományait felújítandó fesztivált a helyi önkormányzat, a községi művelődési ház, a Balatoni Halászati Rt. és a félszigethez kötődő Vinitores Tychonienses Borlovagrend szombaton és vasárnap rendezi meg.

Forrás: MTI


- "Látó ember" nem lesz a "látott halnak" nevezett garda halászatán, mert a halászatra ma alkalmas részen nincs megfelelő magaslat - tájékoztatott a polgármester.

Egykoron az egyik tihanyi dombon helyezkedett el a "látó ember", aki a magasból figyelte a garda mozgását, a raj haladását, s jelzéseivel a fogásra legalkalmasabb helyre irányította társait.

A fesztivál szombati napján a tihanyi bencés apátságban megáldják a kifogott gardát és az új bort, a Művésztelepen pedig az ősi módon megejtendő gardasütéssel várják az érdeklődőket.

Emelkedik a Balaton vízszintje/sport/x-mag/20021106balaton.htmlHalászat a Balatonon/sport/x-mag/20021028halaszat.htmlMegállapodás a balatoni horgászérdekek képviseletéért/sport/x-mag/20020911megallapodas.html

A művelődési házban tudományos előadás hangzik el a "látott hal"-ról, Hej, halászok, halászok címmel a tihanyi népdalkör ad műsort, végül pedig a Muzsikás együttes lép közönség elé.A nap folyamán halászati kiállítás nyílik, és hálókötés-bemutató is lesz a művelődési házban.

Vasárnap a helyi halászcéh telepét tekinthetik meg tihanyi Garda fesztivál iránt érdeklődők, délelőtt tihanyi gyermek néptáncosok adnak műsort a művelődési házban, a borlovagrend pedig új tagokat avat.

A Garda fesztivál halfelismerő versennyel, halfűzéssel, a különleges balatoni halas ételek leírásainak ismertetésével, horgász-játékkal és táncházzal zárul.