Vágólapra másolva!
Életét vesztette két magyar barlangi könnyűbúvár Romániában - derült ki szombaton reggel.

Az eset az Izverna-barlangban történt, Herkulesfürdő (Baile Herculane) környékén, eddig tisztázatlan körülmények között.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztó csoportja készenlétben áll, hogy szükség esetén útnak induljon Romániába - közölte Adamkó Péter, a szolgálat vezetője.

Adamkó elmondta: a tragédiáról eddig annyit lehet tudni, hogy egy tizenhárom fős budapesti könnyűbúvár társaság utazott a Herkulesfürdő közeli Izverna-barlanghoz, hogy ott túrázzanak.

A mélyben az egyik férfi rosszul lépett, eltört a lába, s ennek következtében fejjel előre a vízbe zuhant. Egyik társa a segítségére sietett, s utána ugrott, de mindketten megfulladtak.

A két 30-40 év körüli férfi egyikét már a felszínre hozták, a másik szerencsétlenül járt barlagi könnyűbúvár holttestét azonban még a nehéz terepviszonyok miatt nem sikerült a mélyből kiemelni. A csoport többi tagja a felszínen van.

A mentésben négyfős román hegyi-mentőcsapat segít. Ha nem jutnak eredményre, akkor a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérik majd.

Ugyancsak Romániában, a Bihar-hegységben október 28-án több mint negyven órás küzdelem után magyar, román és szlovák barlangi mentők mintegy hatvan fős csapata életben hozott a felszínre egy balesetet szenvedett magyar barlangászt.