Társoldalunk:

Búvárszafari a Vörös-tengeren

Forrás: ORIGO
A víz alatt fantasztikus új világ tárult fel előttem. Mintha egy akváriumba csöppentem volna, csak itt nem kopogtak az üvegen, és szárított bolhát sem szórtak a fejemre. A kékpettyes rája, az ezerféle színben tündöklő kishalak, a tűzhal és a végletekig felidegesített bohóchalpár egy Walt Disney-film mesevilágába varázsoltak, bár józan önkritikával egyáltalán nem hittem azt, hogy én vagyok a kis hableány.

A rendszeres, hosszan tartó hajózás számomra nem jelentett problémát, még az erősebb hullámzás sem. Ám a társaság jelentős része a bőséges és többé-kevésbé változatos - igaz, számunkra szokatlan - étrend vagy a hullámzás áldozata lett, és csöndben szenvedett. (Nekem mégiscsak bevált az Unicum-kúra!) Étkezéseknél Nikosz, a kardiológusból dietétikussá átminősített orvos búvártárs személyre szóló étkezési tanáccsal szolgált minden lábadozó számára, s ennek ellenére is mindenki életben maradt. A táplálékfelvételhez mindig kikötöttünk egy védett korallzátony vagy sziget mellé, így nem kellett különböző akrobatikus elemekkel tarkítani a szertartást.

A hajó korlátozott mozgásteret nyújt húsz ember számára, így az alkalmazkodóképesség és az empátia elengedhetetlenül fontos volt a víz felett is.

Forrás: --
A Thistlegorm roncsánál
A hajó nagy előnye a mozgékonyság. Ezt a híres Thistlegorm hajóroncsnál történő merülésénél tapasztaltuk. Bár a roncs közelében éjszakáztunk, így sem mi voltunk az első érkezők. Mire odaértünk, már vagy húsz hajó kötött rá a roncsra, és akkora volt odalent a búvárforgalom, mint otthon egy plaza nyitónapján. S bár némi klausztrofóbiát diagnosztizáltam magamon, a víz alatt gondolkodás nélkül beúsztam a Giannis D roncsba, így a Thistlegormnál már biztos voltam benne, hogy saját szememmel győződöm meg a roncsban található motorkerékpárok, autók és gumicsizmák valódiságáról.

Fantasztikusak voltak a hajóroncsok, de igazán lenyűgözőnek a víz alatti élővilág, korallok, halak megfigyelése bizonyult. Éles szem és kellő rutin kell hozzá, hogy az üregekben megbújó murénabébit vagy a skorpióhalat, tűzhalat észrevegye az ember. A nagy halak szembeötlők és könnyen felfedezhetők, viszont az apró részletek is lenyűgözőek.