Vágólapra másolva!
Március 1-jén 20 ezer kilométeres expedícióba kezd két bátor vállalkozó, így kettejük együttes teljesítménye 40 ezer kilométer lesz, ami megegyezik az Egyenlítő hosszával.

Az expedíció egy kerékpáros túra a Földközi-tenger körül, ami érinti majdnem az összes tengerparti országot. A túra várható hossza 20 ezer km, amelyet ketten fognak megtenni, 2003. március 1-től 2003. június 8-ig. A budapesti visszatérés tehát a Környezetvédelmi Világnapra esik. Az indulás és az érkezés több száz kerékpáros kíséretében történik majd, ezzel is felhívva a média figyelmét a környezetvédelemre és a Navigátor, valamint a Magyar Földrajzi Társaság kezdeményezésére.

Az expedíció alcíme: Környezetvédelemmel az Európai Unióba. Ennek oka, hogy amikor elindul a csapat itthonról, még mint egy Európai Unión kívüli ország állampolgárai vágnak neki az útnak, viszont mire visszaérnek Budapestre, már az Európai Unióba fognak visszatérni, még ha csak formálisan is. A túra alatt lesz ugyanis az ügydöntő népszavazás Magyarországon a csatlakozásról, illetve Athénban a csatlakozási papírok aláírása, aminek köszönhetően 2004-től már Magyarország is az Európai Unió tagja lesz. A szervezők a túrával szeretnének hozzájárulni, hogy külföldön minél több emberhez eljusson: Magyarország úgy megy az Európai Unióba, hogy kiemelt fontossággal kezeli a környezet- és természetvédelem kérdését.

Az elmúlt idők környezetszennyezési katasztrófái sajnos aktualitást adnak a túra célkitűzéseinek, és kihangsúlyozzák, milyen fontos, hogy a Földközi-tenger partján található országok illetékesei közösen tegyék meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a Földközi-tenger és annak élővilága a jövő generáció számára is fennmaradjon olyan formában, mint ahogy örökül kaptuk annak idején. A túra célja továbbá, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezetbarát közlekedési formákra, elsősorban a kerékpározásra.

A szervezők népszerűsíteni szeretnék a városi kerékpározást, és a magyar kerékpársportot, itthon és külföldön is. Mindketten a Magyar Kerékpáros Klub tagjaként vágnak neki az útnak. Útjuk során igyekeznek felvenni a kapcsolatot a külföldi kerékpáros-, környezetvédő szervezetekkel, politikai pártokkal, és kormányokkal , hogy üzenetük külföldön is a lehető legszélesebb nyilvánosságot megkapja. Napról napra növekszik azoknak a szervezeteknek a száma, amelyekkel már sikerült megbeszélni személyes találkozót. Ilyen a WWF és a Greenpeace, valamint az érintett országok Földrajzi Társaságai.