Társoldalunk:

Szánkóval a hegyekben

Ahogy leesik az első hó, a kisebb-nagyobb dombokat és lejtőket ellepik a szánkázók. A ródlikat azonban a családi síelésre is magunkkal vihetjük, hiszen a legtöbb síközpontban nem csak sítalpakon lehet csúszkálni. Az üzemeltetők gondolnak azokra is, akik inkább más téli sportokat, például a szánkózást kedvelik.

Forrás: www.fototar.hu
A hegyi levegőt a legtöbb ember kedveli, síelni azonban nem mindenki szeret. A sícentrumok üzemeltetői éppen őrájuk gondolva egyre több kiegészítő programot kínálnak a turistáknak. A szánkózók például a sípályák közelében külön számukra kialakított területen csúszkálhatnak, lovasszánnal pedig kellemes hegyi kirándulások tehetők.

A számos magyarországi sípálya közül egyelőre csak néhány helyen alakítottak ki külön szánkópályát, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a síelők és ródlizók csak tisztes távolságban férnek meg egymás mellett. Kiemelten említést érdemel a Bükkben található bánkúti síközpont, amely az egyik legjobban karbantartott sípályának számít hazai viszonylatban. A hét különböző nehézségű sípálya mellett egy 35 méter magas lejtőről 150 méter hosszú pályán szánkázhatunk. Bodajkon 200, Dobogókőn 250, Súron 350 méter hosszan csúszhatunk a szántalpakon, illetve Nagy-Hideg-hegy, Nyúl, Répáshuta és Visegrád sípályái mellett is építettek szánkópályát.

Magyarország határain kívül tovább bővülnek a lehetőségek. Ausztriában több száz szánkópálya van, sőt számos helyen megvilágított terepet tartanak fenn a síelők mellett a ródlizók részére is. A karintiai Nassfeld síközpontban 6 különböző meredekségű és hosszúságú pályán szállhatunk szánkóhátra. Megvilágított pálya pedig többek között a Turracher Höhén, Bad Kleinkircheimben, illetve a Grossglockneren várja a ródlizókat. A tiroli Kappl-Dias síterepen a 6 kilométer hosszú kivilágított természetes szánkópályához a hét két napján este 21 óráig felvonó könnyíti meg a feljutást. A hegyen található Bockalm legelő kunyhójában ehetnek-ihatnak kedvükre a kirándulók, majd szántalpakon ereszkedhetnek le a völgybe. Az alsó-ausztriai Hirschenkogelen a hagyományos mellett fényárban úszó élmény-szánkópálya, a "Varázshegy" ad lehetőséget a szórakozásra. Még az osztrák terepviszonyok mellett is kuriózumnak számít azonban a villachi hegyek 8,4 kilométer hosszan egybefüggő szánkópályája.

Forrás: www.fototar.hu
A hegyre azonban nemcsak felvonóval vagy gyalogszerrel juthatunk fel. A legtöbb sícentrumban - Karintiában, Tirolban és Stájerországban egyaránt - hagyományos fakultatív programnak számít a lovasszánon történő kirándulás, de Karintiában még kutyák vontatta szán utasai is lehetünk. Ilyenkor kényelmesen, gyapjútakaróval gondosan bebugyolálva figyelhetők meg a téli táj szépségei. A lovas kalandért azonban nem muszáj a határon túlra utazni. Megfelelő időjárás és hófödte utak esetén a hazai lovascentrumok is szerveznek kirándulásokat.