Társoldalunk:

Louis Vuitton-kupa: újra Alinghi-Oracle párharc

A vitorlás Louis Vuitton-kupa szombaton kezdődő döntőjében újra találkozik egymással a svájci Alinghi és az amerikai Oracle BMW Racing Team.

Forrás: MTI
A két csapat eddig összesen hatszor mérte össze tudását Aucklandben, ebből ötször a svájciak nyertek. A most befejeződő erőpróba első köre az Alinghi sikerét hozta, a másodikban viszont visszavágott az Oracle, igaz, mindössze 4 mp-es előnnyel nyert.

Később az elődöntőben az új-zélandi Russell Coutts vezette együttes esélyt sem hagyott ellenfelének: 4-0-ra diadalmaskodott és lett egyenes ágon finalista. A vigaszágra kerül Oracle a szintén amerikai OneWorld legyőzésével biztosította helyét a döntőben.

Az öt sikerig tartó fináléban újdonságnak számít, hogy mindkét hajón egy-egy bíró is helyet kap. Ők nemcsak a szabálytalanságokra figyelnek, hanem a feladatuk közé tartozik az is, hogy tájékoztassák a versenyzőket egy-egy manőver lehetséges következményeiről.

- Ez a döntés pozitív hatással lesz a sportágra, hiszen így rengeteg vitás kérdést meg lehet előzni - vélekedett Coutts az újításról.

A Louis Vuitton-kupa nyertese - már az Amerika-kupáért - az öt győzelemig tartó februári párharcban a címvédő Team New Zealanddal találkozik.