Vágólapra másolva!
Kiváló, sportolásra alkalmas hóviszonyok fogadják a bükki és zempléni pályákon a szánkózókat, síelőket és hódeszkásokat. Miskolcról szombat délelőtt autókaravánok indultak a bánkúti síparadicsom, valamint Bükkszentkereszt, Hollóstető, Répáshuta és Szentlélek felé. A Mátrában valamennyi sípályán sportolásra alkalmas a hó és működnek a síliftek is.

A Zemplénben, a sátoraljaújhelyi Magashegyen az új libegőnek, a tokaji Kopaszhegyen pedig az újonnan kialakított felvonós sípályának volt nagy sikere. A Bánkút Síklub ügyeletesének elmondása szerint már délelőtt 11 órakor ki lehetett volna tenni a "megtelt" táblát, és igen nehéz parkolóhelyet találni az autóval érkezőknek. Bánkúton mind a hét felvonó folyamatosan működik szombaton 20 óráig. Déltől sziporkázó napsütésben, 35 centiméteres havon, jól előkészített pályákon szórakozhatnak a téli sportok szerelmesei, igaz, elég hosszú ideig kell sorban állni a felvonóknál. Bár a Bánkútra vezető útvonalat folyamatosan tisztítják, az autósoknak feltétlenül hólánccal kell útnak indulniuk.

Bükkszentkeresztre Volán-autóbuszokkal érkezett a legtöbb vendég, ahol a Borostyán étterem melletti lejtőket főként a szánkózók vették birtokukba, míg a Kisdél felvonós pályáját a síelők lepték el. A bükki kisfaluban, Répáshután szintén működik a sílift. Szentléleken a turistaház alatti meredek lejtőkön a szánkózók százai csúszkálnak.

Szombatra beindították a tokaji Kopaszhegyen kialakított sípálya felvonóját, amely vasárnap is működni fog. Sátoraljaújhelyen a város fölötti, több mint 800 méteres Magashegyen szintén kiválók a hóviszonyok, az új libegő a csúcsig szállítja a síelőket és a szánkózókat a rudabányácskai libegő állomásáról.

A Kékestető déli részét 40 centiméteres hó borítja, egy 870 méteres szakaszon tányéros felvonó szállítja a síelőket. Ezen kívül a pálya teljes hosszában mini síbuszok állnak az utasok rendelkezésére Mátraházától Kékestetőig. Ugyancsak sportolásra alkalmas, 25-30 centiméteres hó van Galyatetőn, ott szintén működik egy tányéros felvonó a 700 méteres pályán.

Üzemel egy-egy felvonó Mátraszentimrén és Mátraszentistvánon is. Mindkét hegyi település pályáit 25-35 centiméteres hó borítja. A szilváskői pályát a hétvégén fél 10-től 18 óráig kereshetik fel a síelni vágyók. A 480 méter hosszú, 80 méter szintkülönbségű lesikló pályát mintegy 40 centiméternyi hó borítja. A 300 méteres eresztvényi pályán 20 centiméteres hó van, a létesítmény a hétvégén 10-től 18 óráig fogadja a téli sportok kedvelőit.

Eplény határában a három bakonyi sípályát 25 centiméteres hó borítja, a létesítmény reggel 9-től 21 óráig tart nyitva. A pályákat este kivilágítják és két felvonó is működik. Itt a 260 méter hosszú egyes pálya a kezdő síelőknek való. A haladók használhatják a 950 méter hosszú kettes pályát, amelynek szintkülönbsége 176 méter. A hármas szakasz 670 méter hosszú, fekete jelzésű és helyenként rendkívül meredek.

Szánkóval a hegyekben/sport/x-mag/20030109szankoval.html

Visegrádon két sífelvonó áll a sportolók rendelkezésére. A leghosszabb pálya 800 méteres, a közelben parkolót is kialakítottak. A két részt kivilágították, s este 9 óráig lehet sportolni. A Duna másik oldalán, Zebegényben is működik a két sífelvonó. A 360 méter hosszú pályán a világításnak köszönhetően akár este 11 óráig is lehet síelni. Dobogókőn mintegy 40 centiméteres a hó vastagsága, ugyancsak reggel 9 és este 7 óra között használhatják a felvonót az oda látogatók.

Nagy-Hideg-hegyen csaknem 30 centiméteres a hó, a felvonót a hétvégén 9 és 16 óra között lehet használni. Bodajkon 35 centiméteres hó borítja a pályát, a felvonó szombaton és vasárnap 9 és 19 óra között üzemel.